Kategoriler: Genel

Supap’ın İşlevi ve Supap Kapağının Önemi

Bazı küçük görünen şeyler, çevresindeki kendinden daha büyük olan faktörler nedeniyle hatalı bir kanıya kapılarak gereksiz görülmektedir. Aks, lastik, jant hepsi çok önemli ve herkes bu önem düzeyinde hem fikir. Peki ya supap?

Supabın çalışma prensibi, lastiğin içindeki havanın dışarı kaçmasını engellemek ancak içeriye hava geçişine de izin vermek üzerine kuruludur. Supabın üzerinde onu örten bir de supap kapağı bulunmaktadır. Bu kapak, göründüğünde tahmin edilenin aksine, lastik içindeki havayı tutup dışarı kaçmasını engellemek için yapılmamıştır. Bu görevi zaten supap kendisi yerine getiriyor. Kapağın buradaki işlevi, supabı çamur, toz, su ve diğer maddelerden koruyarak bozulmasını, küflenmesini ve bu gibi maddelerin supaba zarar vererek hava kaçağına sebep olmasını engellemektir. Supap kapağına gereken önemi vererek devamlı kontrol etmeniz aslında çok önemlidir. Eğer kapak olmazsa toz, toprak ve nem supabınıza ulaşarak supap iğnesini yada yayını paslandıracaktır. Bu da lastiğinizin hava kaçırmasına neden olacak ve fark etmediğiniz takdirde lastiğinizin hava basıncı gittikçe düşecektir. Buradan da görebileceğiniz üzere lastiğinizin hava basıncı düştüğünde zemine temas eden yüzeyi artacak ve böylece lastiğiniz daha hızlı deforme olarak dengesizce aşınacaktır. Ayrıca hava basıncı ayarınız bozulduğunda güvenli ve konforlu bir sürüş yapmanız da mümkün olmayacaktır.

Her lastik değişiminizde jant supabını da değiştirmeniz sizin için küçük ama önemli bir hareket olacaktır. Lastiklerinizi şişirdikten ve hava basınçlarını ayarladıktan sonra da supaptan hava kaçırıp kaçırmadığını mutlaka kontrol edin ve sonrasında supap kapağını yerine yerleştirin. Mümkünse de içi lastik contalı metal supap kapaklarını tercih etmenizde yarar var.

Önemsiz gibi görünse de buradaki olası bir sorun dikkatten kaçtığında ve bu şekilde uzun vadede kullanım yapıldığında, etkilediği diğer donanımlar ile birlikte ciddi bir maddi zarara yol açabileceği gibi güvenliğinizi de tehlikeye atmaktadır. Hiçbir şey de güvenliğinizden daha önemli değil. Bunu göz önünde bulundurarak vaktinizi neredeyse hiç almayacak bu küçük noktalara özen göstermeye gayret etmenizi öneririz.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

2 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

2 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

3 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

3 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

4 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

4 sene ago