Yeni lastik seçerken mutlaka lastik desenlerinin birbirinden ayrı olduğunu fark etmişsinizdir. Lastik sırt tasarımı her üreticiye göre değişse de temel olarak üç ana tasarım mantığındadır; simetrik, asimetrik ve yönlü.
Lastik desenlerini nasıl ayırt edebileceğinize, hangi lastik deseninin hangi özelliklere sahip olduğuna ve lastik seçerken bu desenlere göre nasıl karar verebileceğinize bu yazımızda değineceğiz.
Simetrik lastik deseni
Simetrik lastiklerde desen tasarımının iki yarısı da birbirinin aynısıdır. Simetrik lastikler, asimetrik veya yönlü lastikler kadar teknik değildir ve diğer lastik desenlerine göre daha düşük fiyatlara satılır. Standart bir otomobil sürücüsüyseniz, simetrik desene sahip lastikler tam aradığınız lastik çeşitidir. Çok iyi bir yol tutuş sağlarlar.
Ancak, özellikle yağmur yağdığında veya ıslak zeminde, kuru zeminde verdikleri performansı göstermeyebilirler. Eğer simetrik desene sahip bir lastik aracınızda takılıysa, ıslak zeminde seyir halindeyken hızınızı biraz düşürmeli ve şartlara uyum sağlamalısınız.
Simetrik lastikleri daha çok şehir otomobili olarak adlandıralan küçük ebatlı otomobillerde görebilirsiniz.
Simetrik desenli lastikte sürüş yönü bulunmadığı için lastik değişimi sırasında montaj yönü bulunmaz.
Asimetrik lastik: Her türlü hava şartında güvenli sürüş
Asimetrik desene sahip lastiklerde iç kısım hızlı su tahliyesi görevini yerine getirmesi için tasarlanır. Genellikle omuzları açıktır. Dış kısımda ise lastik sertliğini arttırmak amacıyla özel bir desen bulunur. Bu desen lastiğin kontrol edilebilirliğini ve dengesini sağlama amacındadır.
Asimetrik lastikler, simetrik lastiklere göre yüksek fiyattan satılır.
Otomobil üreticilerinin çoğu son zamanlarda asimetrik desenli lastikleri fabrika çıkışında otomobil üzerinde sunuyor. Asimetrik desene sahip lastikler kuru ve ıslak zeminlerde güvenlik sağlar.
Bu desene sahip lastiği taktırırken mutlaka ‘outside’ yazısının dışarı bakması gereklidir.
Yönlü lastik: performans ve karlı zemin sürüşlerinde güvenlik
Yönlü lastiği bir bakışta anlayabilirsiniz. V şeklinde lastik desene ve aşağı bakan kesime sahiptir. Kış lastiklerinde de bu desen daha dişli haliyle kullanılır. Bu tür desene sahip lastikler suyu, karı ve çamuru tahliye eder ve lastiğin zemine ulaşmasını sağlar.
Montaj yönünü üzerindeki ok sayesinde bulabilirsiniz.
Otomobilinize en uygun lastikleri KolayOto avantajlarıyla satın alabilirsiniz.
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…