Lastiklerinizin uzun ömürlü olması, daha az aşınması, yakıt tüketiminde cebinizi yakmaması, direksiyon hakimiyetinizi kaybetmemek ve güvenli seyahat etmek için lastiklerinizin hava basıncını periyodik olarak kontrol etmelisiniz.
Lastiğiniz için gerekli olan hava basıncını nereden öğreneceksiniz? Bu bilgi aracınızın üreticisi tarafından belirlenir ve bu bilgiye ulaşabileceğiniz bir çok yer bulunmaktadır. Aracınızın kullanım kılavuzunda, torpido gözünde, yakıt kapağının iç yüzünde veya şoför kapısının iç yüzeyindeki etiketlerden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hava basıncı doğru olmazsa ne olur?
Lastiğinizin olması gerekenden düşük bir hava basıncına sahip olması demek, lastiğin yola temas eden yüzeyinin olması gerekenden daha fazla genişlemesi demektir. Bu da tabii ki lastiğin yan kısımlarının normalden daha hızlı aşınmasına sebep olur, yuvarlanma direnci dolayısıyla da yakıt tüketimi artar, yol tutuşu azalır ve fren mesafesi artar.
Hava basıncı yüksek olursa da lastiğin yola temas eden taban yüzeyi daralır, orta yüzeyin hızlı aşınmasına yol açar, yol tutuşu ve fren mesafesi azalır.
Lastiklerinizin hava basıncını mevsimlere, yol tipine ve kullanım alışkanlıklarınıza göre belirli periyotlarda kontrol etmelisiniz. Örneğin uzun bir seyahate çıkacaksanız lastiklerinizin hava basıncını kontrol etmeniz fazlasıyla önem taşımaktadır. Fakat lastiklerinizin hava basıncının uzun süre aynı seviyede kalmasını istiyorsanız hava yerine nitrojen gazı kullanmayı da tercih edilebilirsiniz.
Lastik şişirirken hava yerine nitrojen gazı kullanılması durumunda ise lastik çok daha uzun süre ilk şişirme anındaki koşullarını koruyacaktır. Lastiğin basıncı aynı kalır, sıcak ve soğuk havadan etkilenmez ve uzun süreler boyunca lastik basıncı kontrolü gerekmez.
Lastiklerinizde nitrojen gazı kullandığınızda basınç korunduğu için aşınma azalır ve lastiğinizin ömrü yaklaşık %30 oranında artar. Ayrıca nitrojen gazı havadan daha hafif olduğundan yuvarlanma direnci azalacak ve yakıt tasarrufu yaklaşık %2 oranında artacaktır. Lastik patlaması durumunda, lastiğin sönmesi ise hava ile şişirilmiş lastiklere göre 3 kat daha uzun sürecektir.
Devamlı kontrol etmek sizin için sorun olacaksa lastiğinizi hava yerine nitrojen gazı ile şişirin ve daha uzun aralıklarla bakım yaparak kendinize kolaylık sağlayın. Fakat hava ile şişirmeye devam edeceksiniz siz siz olun sakın lastiklerinizin hava basıncını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bu ve bunun gibi dikkat etmeniz gereken birçok husus için fırsat buldukça http://kolayoto.com/lastik-uzmani/lastik-sss.html sayfasını incelemenizi öneririz.
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…