Kışın kar yağmasa, yolda buz olmasa, araç 4×4 ve hatta ABS / ASR / ESP’li bile olsa, 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Bunun nedeni sadece kış lastiklerinin özel profillerinin olması değildir. Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalmaktadır.
Kış lastiklerinin ise üretildikleri Silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C’nin altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, buz veya karda tutunmayı arttırmaktadır. Kış lastiğinin yetersiz kaldığı karlı veya buzlu yollarda riske girmeden, trafik yetkililerinin talebi durumunda araç üreticisinin tanımladığı tekerleklere (yaz lastiği kullanılıyorsa tercihen dört tekerleğe de) kar zinciri takılmalıdır.
Yaz lastiği ile kar veya buz üzerinde araç kullanmak isteyen (özellikle 4×4) araç sahiplerine (kış lastiği veya zincir takmak dışında) tavsiyemiz bundan vazgeçmeleri, kendilerinin ve başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamalarıdır.
KIŞ LASTİĞİ RİSK YÖNETİMİ İKEN, KAR ZİNCİRİ KRİZ YÖNETİMİDİR.
“Risk” meydana gelebilecek zararlı bir olayın sonuçları ve oluşma olasılığının bileşkesidir. “Risk Yönetimi” ise en geniş anlamı ile riskin denetimi ve yönetimi anlamına gelir. “Kriz” , ivedi tepki gösterilmesini gerektiren; risk yönetimi, kriz öngörme ve önleme mekanizmalarının yetersiz kaldığı gerilim yaratan bir durumdur. “Kriz yönetimi” de önlenemeyen krizin denetim altına alınabilmesi için yönetimidir.
Kışın sıcaklığın 7 °C’nin altında geçtiği yerlerde dolaşan araçlara ve özellikle (ambulans, itfaiye, belediye, polis, okul servisi, taksi gibi) görev araçlarına kar yağmadan, yollar buz tutmadan, henüz kışın başında iken kış lastiği takılması ve araçta “kış donanımı”nın (Kar zinciri, takoz, don önleyici sıvı vs.) bulundurulması “risk yönetimi” iken, en son çare olan “kar zinciri” nin takılması ise “kriz yönetimi” dir.
İstanbul’un “Kriz Yönetim Merkezi” durumundaki “Afet Koordinasyon Merkezi” nin (AKOM) kar yağdıktan sonra yaz lastiği olan araçlara kar zinciri takılmasını istemesi “kriz yönetimi” gereği doğrudur. Ancak İstanbul’daki görev araçlarının ve özellikle köprüleri kullanacak tüm araçların bu kriz oluşmadan “risk yönetimi” gereği kış lastiği takmalarının desteklenmesi en doğrusudur. İstanbul Valiliği’nin 7 Şubat 2005 tarihli “Zincirli veya kar lastiği olmayan araçların trafikte seyirlerine izin verilmeyeceği” açıklaması bu doğrultuda alınmış olumlu bir karardır.
KolayOto avantajlarıyla peşin fiyatına 6 taksit ve ücretsiz kargo ile kış lastiği satın almak için tıklayın: http://kolayoto.com/kis-lastikleri
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…