Lastiklerinizin yaşı konusunda endişeli misiniz? Bu hızlı kılavuz, lastiğinizin üretim tarihini bulmanıza ve DOT koduna göre lastik yaşının nasıl ele alındığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Lastiklerinizin kaydını tutmak ve yaşlarını anlamak, onarımlarda tasarruf etmenize ve aracınıza uygun bakım yapmanıza yardımcı olacaktır.
Lastiklerinizin yaşını bulmak için lastik üzerinde DOT Tarih Kodunu bulmanız gerekir. Bu sembol, lastik üreticisinin ABD Ulaştırma Bakanlığı (DOT) Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) güvenlik standartlarına uygunluğunu gösterir. Size lastiği kimin imal ettiğini, nerede yapıldığını ve diğer takip bilgilerini söyler. Ayrıca, lastiğin Ulaştırma Bakanlığı’nın testlerini ve NHTSA üretici gerekliliklerini geçtiğini gösterir.
Lastik üretim tarihi genellikle yükseltilmiş bir ovalin içine alınır. İlk iki sayı, lastiğin üretildiği haftadır. Aşağıdaki örnekte 35, “35. hafta” anlamına gelir. İkinci iki rakam, lastiğin üretildiği yıldır. Bu resimde, lastiğin 2007’de yapıldığını gösteren 07’yi görüyoruz. Bu özel lastik, 2007’nin 35. haftasında üretilmiştir.
2000 ve sonrasında üretilen lastiklerde son dört rakam, lastiğin üretildiği hafta ve yılı gösterir. İlk iki rakam haftayı, ikinci iki rakam ise yılı belirtir.
Lastik DOT kodunu bulmak her zaman kolay değildir. Üreticinin bilgileri nereye yerleştirmesi gerektiğine dair düzenleme yoktur, bu nedenle numaraları bulmadan önce lastiklerinizin birden çok tarafına bakmanız gerekebilir. Bununla birlikte, kimlik bilgileri genellikle lastiklerin iç yan duvarındadır.
“Yeni” lastikler satın almanız, aslında yakın zamanda yapılmış oldukları anlamına gelmez. Üreticiden sevk edildikten sonra lastiklerin satıcılara ulaşması biraz zaman alabilir. Lastiklerinizin DOT kodunu kontrol etmek, size ne zaman üretildiklerini ve ne kadar süre saklanmış olabileceklerini söyleyecektir. Bu nedenle lastiğinizin DOT kodu lastikleri satın aldığınız yıl olmayabilir ve bu bir endişe kaynağı değildir.
KolayOto olarak ikinci el(çıkma) lastik satışı yapmıyor ve üretim tarihi eski olan lastiklerimizi de zarar görmeyecekleri şekilde özel depomuzda muhafaza ediyoruz. Son 1 yıl içinde üretilmiş lastikler için buraya tıklayınız.
Dünya çapındaki çeşitli lastik endüstrisi derneklerinden gelen genel bir fikir birliği, lastiklerin altı ila on yıl arasında faydalı bir hizmet ömrüne sahip olduğudur. Teknoloji değiştikçe, lastik ömrünü uzatmak ve aşınmayı uzatmak için daha fazla malzeme ve bileşik kombinasyonu vardır. Ortalama bir sürücünün yılda 15.000 km gittiğini düşünürseniz, çoğu lastiğin 4 yıldan sonra değiştirilmesi gerekir. Bu, özellikle lastikler ömürleri boyunca uygun miktarda bakım görürlerse geçerlidir.
Yasal olarak, diş derinliği 1,6 mm’nin altına düştüğünde lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Ek olarak, yaz lastiklerini 3 mm ve kış lastiklerini 4 mm diş derinliğinde değiştirmeniz önerilir. Bu, lastiklerinizi optimum güvenlik seviyelerinde tutar.
Lastikleriniz yedi yaşına geldiğinde değiştirmeyi düşünmenizi tavsiye ederiz. Lastikler yeni görünse bile, profesyonel bir lastik montajcısı tarafından kontrol ettirmek en iyisidir, böylece ilerleyen lastiklerin güvenliği hakkında uygun şekilde tavsiyelerde bulunabilirler. Yedek lastikler de kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.
1. DOT Kodu açısından, bazıları numaranın lastiğin onaylandığı zamanı gösterdiğini varsayabilir. Aksine, DOT sembolü tek başına lastiğin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yollarda yasal olarak kullanılmak üzere onaylandığını gösterir. Tarih Kodu, lastiğin üretildiği zamandır (onaylandığı zaman değil).
2. Ayrıca, içinde bulunduğunuz yıl içinde yalnızca DOT kodu olan lastikleri satın almanız gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çoğu lastikte durum böyle değildir çünkü lastiğin üreticiden satıcılara ulaşması zaman alır. Lastikler düzgün bir şekilde saklandığı sürece, DOT Tarih kodu birkaç yaşında olsa bile mükemmel durumda olacaklardır.
Doğru Depolama Lastiğin Ömrünü Artırır
Düzgün depolandığında ve dış etkenlerden korunduğunda, lastikler oldukça yavaş eskimektedir. Lastik Üreticileri Derneği, lastiklerin gerçekte ne zaman “sona erdiğine” bir tarih koymanın bir yolu olmadığını söyledi. Bir lastiğin gerçek yaşını etkileyen çok fazla faktör vardır.
Lastikleri UV ışınlarından veya aşırı yüksek sıcaklıklardan koruyun.
Bozulmayı önlemek için lastikleri serin ve kuru tutun ve lastik saklama poşedi ve mümkünse kolisi içinde saklayın.
Lastikleri tehlikeye atabilecek nemi veya nemi ortadan kaldırın.
Sıcaklık düştüğünde lastiklerin donmasını önleyin.
Bunlar, aşırı lastik eskimesine neden olan ana etkenler olsa da lastik yaşlanmasının ilk belirtilerinin ortaya çıkması için en sıcak, en yağışlı ve en kurak iklimlerde yıllarca maruz kalmak yine de yıllar alacaktır. Lastikler dayanıklıdır ve ilk birkaç yıl içinde hasar belirtileri gösteriyorlarsa, bu kalitesizliğin bir işaretidir. Kauçuğun beyazlaşması ve üst veya alt yan duvardaki sığ ince çatlaklar UV ve ısı hasarının bir göstergesi olabilir, ancak bu belirtiler yeni lastiklerde yaygın olarak gördüğünüz sorunlar değildir.
Yeni lastiklerinizi KolayOto güvencesi ile peşin fiyatına 6 taksit imkanıyla satın alabilir, 900’den fazla montaj noktamızda veya mobil montaj imkanı ile aracınıza taktırıp kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için www.kolayoto.com veya Uzman Müşteri Hizmetleri 0850 288 80 20
2021 En İyi Lastik Testleri sayfamızı incelediniz mi?
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…