Uzun yolculukların yorucu olduğu konusunda birçok sürücü hemfikirdir. Uzun yolculuklarda sürekli gaza, frene, debriyaja basmak sürücünün dikkatini dağıtacak şekilde yorucu olabilir. Cruise Control sistemi sürücüyü bu anlamda rahatlatmak için geliştirilmiş bir sistemdir. Ayrıca cruise control sistemi aracın yakıt tüketiminin %25’e varan oranlarda azalmasını da sağlamaktadır.
Cruise Control Nasıl Kullanılır?
Bu sistemi, aracınızdaki cruise control ON tuşuna basarak devreye sokabilirsiniz. Cruise control sistemi saatte 40 km’den fazla olan hızlarda çalışır. Genellikle sistem daha düşük hızları kabul etmez. Cruise control tuşları bazı araçlarda kol şeklinde, bazılarında ise direksiyon üzerinde düğme olarak bulunmaktadır. ON tuşuna basarak hızını sabitledikten sonra (+) tuşuna basarak sabit hız değerinizi artırabilir, yine aynı şekilde (-) tuşuyla da sabit hız değerinizi azaltabilirsiniz. Sabit hız değerlerinizi değiştirdikten sonra RESET tuşuna basmanız halinde ise araç ilk sabit değerine döner. Cruise Control Sistemin tuşlarının isimleri ve sembolleri, araç modellerine göre farklılık gösterebilir.
Cruise Control Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Bu sistem gaza, frene ve bazı araçlarda debriyaja basılması halinde devre dışı kalmaktadır ve hız kontrolünü sürücünün kontrolüne bırakır. Bazı araçlarda ise bunlara ek olarak cruise control OFF tuşu ile de devre dışı bırakılabilmektedir.
Cruise Control Ne Kadar Güvenlidir?
Cruise Control sisteminin özellikle uzun yollarda ve otobanda kullanıldığını göz önünde bulundurarak bu sistem kullanıldığında sürücünün rehavete kapılarak dikkatini dağıtması son derece olması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Özellikle gece yolculuklarında bu sistemin iki kat dikkatle kullanılması gerekmektedir.
Adaptive Cruise Control
Hız Sabitleyiciyi daha güvenilir kılmak adına üreticiler Adaptive Cruise Control(Uyarıcı Hız Sabitleyici ) sistemini geliştirmişlerdir. Standart Hız Sabitleyici ile aynı mantıkla çalışan bu sistemin farkı ise öndeki araçla aranızdaki mesafeyi sensörler yardımıyla otomatik olarak ayarlayabilmesidir. Yani Hız Sabitleyici açıkken öndeki araç yavaşlar ise hızı azaltıp mesafeyi korur ve daha sonra öndeki hızlanır ya da şerit değiştirirse tekrar sabitlenmiş hıza dönmektedir.