Tavsiyeler

Bebek ve çocuk oto koltuğu seçim rehberi (tam açıklamalı)

Bebek ve çocuk oto koltuğu seçimi göründüğünden biraz daha zor olabilir. Piyasada çok fazla çeşit mevcut ve satın almaya karar verdiğinizde gerçekten aklınız karışabilir. Bu yazımızda bebek oto koltuğu seçiminde size yardımcı olabilecek bir rehber hazırladık. Bu rehberi dikkatlice inceleyerek ihtiyacınız olan koltuğun özelliklerini belirleyebilir ve hangi koltuğu alacağınıza kolayca karar verebilirsiniz.

Otomobil kullanırken her zaman bir kazaya karışma riskiniz mevcut. Bu nedenle eğer çocuğunuz ile yolculuk yapıyorsanız gerekli fazladan önlemleri almanız gerekiyor. Ayıca Karayolları Trafik Yönetmeliği de çocuk güvenliği için otomobillerde oto çocuk koltuğu kullanılmasını bir zorunluluk haline getirdi. Çocuğunuz ile yapacağınız otomobil yolculuklarının rahat ve güvenli geçmesi için uygun oto koltuğu olmadan da onu dışarı çıkartmamalısınız.

Çocuk oto koltuğu ne işe yarar?

Çocuğunuz veya bebeğiniz bu özel koltukta yolculuk süresince sabit duracaktır. Sabit durması sayesinde, kaza yapmanız durumunda çocuğunuz koltuktan fırlamayacak ve yaralanma riskini en aza indirecektir.

Bebek güvenlik koltuğu kullanmayı düşünmüyorsanız kaza anında neler olabileceğini kısaca anlatalım.

Yenidoğan bebeklerde kemik yapıları güçsüzdür. Bu yüzden bebekler dik oturamaz ve duramaz. Ayrıca bir çocuğun kafası vücut ağırlığının 3’te 1’i kadar olabilir. yetişkinlerde bu oran 14’te 1. Bu da şunu gösteriyor: küçük çocuklar eğer sürüş istikametine doğru oturur ve araç önden bir kazaya karışırsa ense kökü ve omuriliğe kaza anında büyük bir yük biniyor. Bebeklerin kemikleri ve kas yapıları yeterince gelişmemiş olduğu için ciddi yaralanmalar yaşayabilirler.

Düşük hızlarda sürüyorum, bebek oto koltuğu kullanmayacağım diyorsanız şunu da hatırlatalım: bebeğinizi kucağınızda taşırken eğer 50 km/s hızda seyrederken kaza yaparsanız bebeğiniz aynı hızda camdan fırlayabiliyor. Avrupa’da yapılan kalite kontrol kurumlarının uyguladığı bu testte ayrıca bir yetişkinin kucağında seyahat eden bir bebeğin, 48 km hızla giden otomobilde çarpışmaya maruz kaldığında, 2,5 tonluk bir basınçla yetişkinin kucağında kaldığı tespit ediliyor. Bu bir binanın üçüncü katından yere düşmekle eşdeğer. Bu test sonuçları çocuğunuzun güvenliği için oto koltuğunun şart olduğunu gösteriyor.

Bebek oto koltuğu seçerken neye dikkat etmelisiniz?

Bebek ve çocuk oto koltuğu nasıl seçilir?

Çocuğunuza alacağınız her şeyin arasında iyi bir oto koltuğu en önemli olanı. Doğumdan itibaren çocuk oto koltuğuna ihtiyacınız olacak. Standart emniyet kemerini herhangi bir yardımcı olmadan kullanabileceği ortalama 8 yaşına gelene kadar da sürekli yaşına uygun güvenlik ekipmanı kullanacak.

Piyasadaki en pahalı çocuk oto koltuğunu satın almak en iyi çözüm değil. Bir çok orta seviye fiyatlı modeller de pahalı olanlar kadar iyi ve hatta daha iyi performans gösteriyor. Fiyatı ne olursa olsun herhangi bir koltuk otomobilinize uygun olmayabilir bile. Bu yüzden biraz ilerisini düşünerek çocuk oto koltuğu satın almalısınız. Ayrıca, bebeğiniz büyüdükçe koltuk değiştirmesi de gerekecek. Aşağıdaki görsellerde hangi evrede hangi koltuğu kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz.

Seçebileceğiniz en uygun bebek ve çocuk oto koltuğu, bebeğinize, çocuğunuza ve otomobilinize en iyi şekilde uyan ve aynı zamanda kurarken sizi de yormayacak kolaylıklar sunan üründür. Bu ürünü tespit etmek çocuğunuzun boyuna, kilosuna, yaşına ve otomobilinize göre değişebilir.

Çocuk koltuğu neye göre seçilir?

Çoğu bebek doğduktan sonra 12 ay (veya 9 kg) olana kadar, bebek arabasına da monte edilen ana kucağı ile otomobilde seyahat ettiği için, genelde oto koltuğu arama sürecine erken girilmiyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, hiçbir şey bebeğinizin güvenliğinden önemli değil. Ana kucağı modellerinin bazıları oto koltuğu ile uyumlu olabilir. Bunu gözeterek satın alabilirsiniz.

Çocuk oto koltuğu grupları

Oto koltukları aşağıdaki tablo üzerinden Grup 0, Grup 0+,  Grup 1, Grup 2, Grup 3 olarak sınıflandırılıyor. Bu gruplardan yalnızca birine giren koltuklar olduğu gibi, birden fazla gruba aynı anda hitap eden koltuklar da piyasada bulunabilir.

– Grup 0 olarak adlandırılan ilk kategori 9 aya ve 10 kiloya kadar olan çocukları içeriyor. Emzirme çağında olan bu bebeklerin tamamen ya da yüzde 50 yatar vaziyette taşınması gerekiyor.

– İkinci kategori olan Grup 1, yaşı 9 aydan 4 yaşa kadar olan ve 9 – 18 kilo arasındaki çocukları kapsıyor. Oturma desteği varsa bu kategorideki çocukların yaşına da göre dik olarak oturtulmalarında bir sakınca yok.

– Bir sonraki grup olan grup 2 ise 15 – 25 kilo arasındaki 3 – 5 yaş çocuklarını içeriyor. Bu kategorideki çocukların kesinlikle büyüklere ait olan emniyet kemerini kullanmamaları şart.

– Son kategori ise 22 ile 36 kilo arasındaki ve 6 – 12 yaş arasındaki çocukları kapsıyor. Bu çocuklar içinse yükseltici adı verilen koltuk türlerinin kullanılması öneriliyor. “Boosters” dedikleri ve koltuğa sabitlenen koltuk yükseltici olarak düşünebilirsiniz bunu.

0 – 36 kg, 9 – 36 kg gibi çok geniş aralıklara hitab eden koltuklar uygun olmayabilir. Yukarıda bahsettiğimiz her grubun farklı güvenlik ve bağlama şekilleri var. 0 – 18 kg ve 18 – 36 kg aralıklarını ayırarak sırasıyla iki farklı koltuk kullanmanızda büyük fayda göreceksiniz. 9 aylık bir bebek için aldığınız koltuğu 12 yaşına kadar kullanmak, yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı sadece bir hayal.

Şimdi kategorileri açıklayalım:

  1. 0-10 kilo arasındaki bebekler için:

– Sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır.

– Bebeklerin kemiklerinin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yatar veya 45-50 derecelik açıdaki bir pozisyonda kullanılmalıdır.

– Yüzü arkaya dönük biçimdeyken omuzlarından ve omuzlarının altından geçen emniyet kemerleri vardır.

– Taşınabilir parçaları ve elde taşımak için bir sapı olan modelleri de mevcuttur. (Aracı kullanırken taşıma sapının aşağıda ve kilitli pozisyonda tutulması gerekir.)

  1. 9-18 kilo arasındaki küçük çocuklar için:

Yaş olarak yaklaşık 9 aylıktan 4 yaşına kadar küçük çocuklar için kullanılabilir. Bu yaşlardaki çocuklar oturabilir, ama güvenli oturma yüzeyine ihtiyaç duyar, bu nedenle bu koltuklara çocuk güvenlik koltuğu denir.

Yüzü öne dönük olarak kullanılmaya başlandığında, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikleri vardır.

Çocuğu 18 kg ye ve 90cm oluncaya kadar yüzü öne dönük kullanımda korur.

  1. 15-22 kilo arasındaki çocuklar için:

Yaklaşık 3-7 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.

Bu yaşlardaki çocuk serbestçe oturtulabilir, ancak yetişkinler için düşünülmüş emniyet kemeri, tek başına çocuk için gerekli güvenli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

  1. 22-36 kilo arasındaki çocuklar için:

Yaklaşık 6-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.

Yetişkinler için tasarlanan emniyet kemeri yalnız başına gerekli güvenli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

  1. 15-36 kilo arasındaki çocuklar için:

Yaklaşık 3-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.

Çeşitli aparatlarla (Booster) yaşına uygun hale getirilebilir.

  1. 9-36 kilo arasındaki çocuklar için:

Yaklaşık 9 ay-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.

Çok uzun süreli kullanım olanağı sağlayan bu modeller çocuğun yaşına göre değiştirilebilir. Kullanım süresini uzun olması güvenlik sorunlarına neden olabilir.

Bir üst kategorideki oto güvenlik koltuğuna ne zaman geçilmeli?

KolayOto olarak oto güvenlik koltuğunda bebek kategorisinden (Grup 0+) çocuk kategorisine (Grup 1) geçmeden önce mümkün olduğunca uzun süre beklenmesini tavsiye ederiz. Bebekler için en güvenli seyahat türü sürüş yönünün tersine yapılan seyahattir. Böylelikle, olası bir çarpışma sırasında ortaya çıkan enerji koltuğun çerçevesi ve emniyet kemerleri tarafından absorbe edilip dağıtılır.

Bebek (Grup 0+) kategorisinden çocuk (Grup 1) kategorisine geçiş

Bebeğinizin kulaklarının üst hizası oto güvenlik koltuğunun üst hizasını geçiyorsa bir üst kategorideki koltuğa geçme zamanınız gelmiştir.

Bu ana kadar oto güvenlik koltuğunu büyüğüyle değiştirmemeye dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin başının oto güvenlik koltuğunun baş koyma yeri tarafından iyice korunduğuna emin olmalısınız. Önemli not: Çocuğunuzun bacaklarının koltuğun köşelerinden taşması çocuğunuzun güvenliği için bir sorun teşkil etmemez.

Çocuk (Grup 1) kategorisinden büyük çocuk (Grup 2/3) kategorisine geçiş

Eğer oto güvenlik koltuğunun kafa koruması en yüksek pozisyondayken çocuğunuzun omuzları oto güvenlik koltuğunda bulunan omuz askılarının en geniş kısmının 2 santim kadar üzerine geçmişse, büyük çocuk (Grup 2/3) kategorisine geçmeniz gerekir. Oto güvenlik koltuğunda üst kategoriye geçtiğinizde baş desteğinin en düşük pozisyonda olduğuna emin olun.

Ne zamana kadar bebek ve çocuk oto koltuğu kullanılmalı?

Yasal olarak oto güvenlik kullanma zorunluluğunuz çocuğunuzun boyunun 1.35 ila 1.50 metreye ulaşmasıyla (yaklaşık olarak 12 yaş) sona erer. Oto güvenlik koltuğu kullanmayan çocukların seyahat süresince mutlaka emniyet kemeri takmak zorunda olduğunu unutmayın.

Bebek ve çocuk oto koltuğu alırken dikkat etmeniz gerekenler

İlk  Kriter: Otomobil

Eğer otomobiliniz henüz yoksa ve almayı düşünüyorsanız ya da değiştirmeyi planlıyorsanız, yeni otomobilinizin çarpışma testlerinde “Çocuk Yolcu” kaza test sonuç değerinin yüksek olmasına dikkat etmelisiniz.

2013 yılında yayınlanan güncel Avrupa Birliği standartı olaran  i-Size ise, ECE 44 standartını kapsamakla birlikte, ek güvenlik önlemleri de getiriyor. i-Size ile birlikte sınıflandırma kilo yerine boy ile yapılmaya başlandı, koltuğu ters bağlama süresi 12 aylıktan 15 aylığa çıkartıldı, Isofix zorunlu hale getirildi, kafa-boyun bölgesi koruması ve yan darbe emiciliği artırıldı. Bu nedenle, yandaki turuncu i-Size etiketine sahip koltukları tercih etmekte büyük fayda var.

Çocuk yolcu güvenliği artık otomobil çarpışma testlerinde öne çıkıyor.

Ayrıca bebeğinizin başını çok sıkmadan güvenli bir biçimde saran bir bebek oto koltuğu tercih etmelisiniz. Kafa etrafında çok boşluk kalması, kaza esnasında boyun hasarlarına neden olabilir. Bazı koltuklarda kapı tarafından gelecek darbelerin absorbe edilmesi için yan darbe emici sistemler mevcut, bu da gelen darbeyi azaltıp eşit olarak dağıtmak için iyi bir çözüm olabilir.

Koltuğun, çocuk 105 cm boyuna gelene kadar, otomobile ters bağlanması (yani çocuğun yüzünün arkaya dönük olması) genelde ihmal edilen, fakat hayat kurtaran bir kullanım şekli. Yapılan araştırmalar, önden yapılan çarpışmaların olduğu kazalarda, ters bağlamanın çocuklarda ölüm veya kalıcı hasar oluşmasını %75’e kadar azalttığını gösteriyor.

Çocuklarınız ters yolculuk etme konusunda adaptasyon sorunu yaşasa da, bu konuda ısrarcı olmak gerekiyor (ağlamalar sizi yıldırmasın). Bu bir lüksten ziyade zorunluluk olarak benimsenirse, bebeğin bu pozisyonda seyahate alışma sürecini daha kolay atlatmış olursunuz.  Kaza anında iki bağlama şeklinin de simüle edildiği aşağıdaki video, konuyu çok güzel bir şekilde özetliyor:

Araç ile bebek ve çocuk oto koltuğu bağlantısı – Isofix özelliği

ISO 13216 standartının genel kullanım adı olan Isofix, bebekler ve çocuklar için üretilen oto koltuklarının otomobillere bağlamak için geliştirilmiş özellikte olmasını belirtir. Bebek ve çocuk koltuklarının arkasında bulunan iki çubuk, otomobil üzerinde bulunan Isofix soketlerine bağlanarak bebek koltuğunun çok rahat bir şekilde otomobil arka koltuğuna sabitlenmesine yardımcı oluyor. Isofix’in diğer bir artısı ise, olası bir kaza durumunda çocuğu otomobilden çıkartmak için kucağınıza almaya gerek kalmadan, kolay bir şekilde koltuk ile birlikte çıkartmanıza olanak sağlaması. Bu, sağlık ekipleri gelene kadar hatalı bir taşıma yapmanızı da engellemiş olur.

Isofix çoğu otomobil için standart olarak gelse de, bu bağlantıyı kullanan bir koltuk almadan önce aracınızda bu özelliğin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekli. Piyasadaki hemen her otomobilde artık Isofix standart olarak geliyor. Yine de kendi otomobilinizde olup olmadığından emin olmalısınız.

Eğer Isofix yoksa

Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.

Isofix, çocuk ve bebek koltuklarının otomobile kolayca sabitlenmesini sağlar.
Isofix sisteminin görsel tasviri.

Bebek ve çocuk oto koltuğu yatış açısı

Özellikle 9 aydan daha küçük bebekler için, yolculuk sırasındaki yatış pozisyonu önemli bir konu. Bebek henüz oturma alışkanlığını tam olarak kazanmadığı ve dik pozisyonda oturmasının omurgasına çeşitli zararlara neden olabileceği ve aslında imkansız olduğu için, bebek ne kadar küçükse yatış pozisyonu o kadar fazla olmalı.

Bunun yanında, bebek dik pozisyonda uyuduğunda, zayıf boyun yapısı nedeniyle başının öne düşmesine engel olamayacağı için, yatış pozisyonunda uyuması daha güvenli. Çoğu koltukta yatış pozisyonu gerçekten kısıtlı, özellikle küçük aylardaki bebekler için buna mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Yani çocuğunuz ne kadar küçükse, o kadar çok yatış açısına sahip bir çocuk koltuğu almanız gerekli.

Çocuk ve bebek oto koltuğu seçiminde koltuğun yatış açısı önemli bir kriter.

Geniş dönüş açısı (çift yönlü kullanım) imkanı

Çocuk koltuğunun dönüş açısı ne kadar çok olursa sizin de işiniz o kadar rahat oluyor aslında. Bu tür koltuklar hem arka hem de öne doğru seyahate imkan sunuyor.

İkinci büyük faydası ise, koltuk kendi ekseni etrafında kolayca dönebildiği için, bebeği arabaya yerleştirme ve kemer bağlama esnasında ebeveyne kolaylık sağlıyor. Aksi durumda koltuk öne ve arkaya dönük halde sabitken, özellikle bebeğin kilosu arttıkça belinizi sakatlama ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer aracınız yeteri kadar büyük ise, kapı kapalıyken bile koltuğu yan tarafta otururken size doğru çevirip bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Sahip olduğunu otomobilin arka koltuk ve arka kapı genişlikleri bu konuda sizi yönlendiren bir etmen olarak karşınıza çıkacaktır.

Bebek ve çocuk oto koltuğu hakkında genel tavsiyeler

– Asla ikinci el çocuk oto koltuğu almayın. Daha önce kaza geçirmiş bir koltuksa, darbe emici özelliğini kaybetmiş olabilir. Kemerleri de esnekliğini yitirmiş olabilir.

– “X marka çocuk oto koltuğunu ucuza aldım” diyenlere pek aldırış etmeyin. Bebek ve çocuk oto koltuklarında fiyat değil, sundukları özellikler önemli.

– Oto koltuğunu mutlaka arka koltuğa bağlayın. Arka koltukta seyahat etmek, ön koltukta seyahat etmekten daha güvenlidir. Mecburi durumlarda oto koltuğunu aracınızın ön koltuğuna bağlamak zorunda kalırsanız, ön hava yastıklarını iptal etmeyi unutmayın.

– Kullanım kılavuzunu önceden özenle okuyun ve saklayın.

– Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalışın.

– Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin.

– 0 – 12 ay arası modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.

– Çocuğunuza oto koltuğu alırken değerlendirmede tek kriteriniz güvenlik olsun. Onun hayatını kurtaracak olanın; koltuğun deseni ya da rengi değil, gelişmiş güvenlik teknolojisi olduğunu unutmayın.

– Çocuk ve bebek oto koltuklarının 5 noktadan emniyet kemeri olmasına mutlaka dikkat edin. Böylece bebeğiniz veya çocuğunuz koltukta her durumda sabit kalacaktır. Her otomobilde 3 noktadan emniyet kemeri mevcuttur. Bu özellikte de çocuk koltukları piyasada bulunabilir. Ancak küçük çocuklar ve bebekler için 5 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri daha uygundur.

Yazımızın uzun olduğunun farkındayız:) Ancak çocuğunuzun güvenliği için bebek ve çocuk oto koltuğu konusunda hiç bir noktayı atlamadan size anlatmaya çalıştık.

KolayOto’da satışta olan bebek ve çocuk oto koltuklarını incelemek, peşin fiyatına 6 taksit, ücretsiz kargo ve Kolayoto avantajlarıyla alışverişe başlamak için ➡ http://kolayoto.com/catalogsearch/result/?q=cocuk+koltugu adresini ziyaret edin.

Çocuklarınız arabada iken güvenliğin ekstra önem kazandığı seyahatlerde arabanızın emniyeti için en önemli hususlardan biri de lastiklerdir. Sağlam ve aracınıza uygun olmayan bir lastik sizi fren anında tehlikeli ve zor durumlara sokabilir. Aracınızın lastiklerinden emin değilseniz lütfen buraya tıklayınız.

Yorumlara Bak

  • Arkadaşlar buradan bi tecrübe ve araştırmamı aktarmak istiyorum, 6 aylık oğlum artık taşımaya sığmadığı için oto koltuğu araştırmaya başladım, nitekim çok pimpirikli biriyimdir, (taşımayı da yaklaşık 3 aylık araştırmadan sonra almıştım) yukarı görselde gördüğünüz üç ürüne odaklandım, fiyat avantajından ve yerli olmasından dolayı, yaptığım araştırmada bu üç ürünün birbirinin tamamen aynısı olduğunu öğrendim, zaten görsellerde aynı şeyi söylüyor, hepsini aynı fabrika üretiyor, hiç bir malzeme veya özellik farkı yok, kumaş fonksiyon vs her şeyi tıpatıp aynı, sadece fiyatları değişiyor, buraya kadar bi sorun yok. bu anlatacaklarım yorum değil araştırma sonucu edindiğim bilgilerdir, fakat esas önemli konu buradan sonra başlıyor

    Convers airmax 0-36 kg isofixli dönebilen oto koltuğu, yorumları

    Baby home 900 dualfix 360' dönebilen isofixli 0-36 kg 9 ay - 12 yaş bebek oto koltuğu, yorumları

    Jusso Concorde Fix 0-36 kg 360 derece dönebilen isofixli oto koltuğu, yorumları

    almaya karar verdikten sonra satıcıdan test raporlarını istedim nitekim ürün açıklamalarında ECE R44 sertifikası (AB den onaylı test kuruluşları tarafından ürünün güvenli olduğuna dair yapılan testlerden sonra verilen sertifika) bulunduğunu söylemişler, üründe top tether (üstten bağlama kemeri) olmaması beni baya bi işkillendirdi, önce sorunlarımı epeyce bi vakit görmezden geldi satıcı firma (satıcı ile üretici aynı firmaymış) aradan geçen bir haftadan sonra ısrarıma dayanamayıp bana bi evrak attılar, ben bir gümrük çalışanıyım, prosedürün nasıl işlediğini iyi bilirim, evrakın üzerinde verilen test raporuna istinaden bir numara bulunuyor, raporu veren laboratuvarın da iletişim bilgileri mevcut, erinmedim o numara ile test kuruluşuna mail attım, bu numara ile verilen test sonucu ve raporunuzu bana iletir misiniz diye, test kuruluşuna da biraz ısrarcı olmam gerekti, aradan geçen bir hafta sonra BUŞEKİLDE BİR TEST YAPILMADIĞI ve BÖYLE BİR EVRAK TANZİM ETMEDİKLERİNİ söylediler,

    Sözün özü, üretici firma hiç bir şekilde test yaptırmamış, yerli ürün olduğu için de hiç bir yerde kontrol edilmiyor bu durum, adamın oğlu bi atölyede bidon basar gibi oto koltuğu basıyor, hiç bir test kontrol güvenlik kontrolüne tabi olmadan piyasaya sunuyor, kimse de gel bakalım bilader bu ürüne gözümüzden sakındığımız çocuğumuzu emanet ediyoruz, sen bu ürün için nereden onay aldın demiyor. kemerleri, kumaşı, isofixleri hepsi normalde AB onaylı testlere tabi iken, firma bunların hiç birini sallamıyor, çocuklarımızın can güvenliğini hiçe sayarak, üç beş kazanacağız diye ver ediyor piyasaya. eğer buradan bu yazdıklarımı bu atölye sahipleri görüyorsa hodri meydan çıkarsınlar test raporlarını, herkes de benim yaptığım gibi sorgulayabilsin, biz de istiyoruz ki yerli üretim olsun para başka yere gitmesin, fakat adamlar ne yapıyor! çok acı, bu yazı aynı zamanda bir suç duyurusudur. kullananlar da görür umarım bu yazıyı, markaların sattığı diğer modellerin de farklı olduğunu zannetmiyorum.

Share
Yayınlayan
Serdar Arslan
Etiketler: 0 yaş bebek oto koltuğu9 36 kg oto koltuğubebek araba koltuğubebek araç koltuğu hangisibebek koltuğu 0-36 kgbebek koltuğu 9-36bebek koltuğu 9-36 kgbebek koltuğu çeşitleribebek koltuğu ebebekbebek koltuğu ekşibebek koltuğu emniyet kemeribebek koltuğu emniyet kemeri tokasıbebek koltuğu hakkında bilgibebek koltuğu hangi markabebek koltuğu hangi tarafa takılırbebek koltuğu hava yastığıbebek koltuğu nasıl seçilirbebek koltuğu ölçüleribebek koltuğu ön koltuğabebek koltuğu ön koltuğa konulur mubebek koltuğu ön koltuğa takılır mıbebek koltuğu önerisibebek koltuğu şart mıbebek koltuğu şartlarıbebek koltuğu ucuzbebek koltuğu üreticileribebek koltuğu uzman tvbebek oto koltuğu 0-13bebek oto koltuğu 0-13 kgbebek oto koltuğu 0-18bebek oto koltuğu 0-18 kgbebek oto koltuğu 0-25 kgbebek oto koltuğu 0-36 kgbebek oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gerekenlerbebek oto koltuğu boyunlukbebek oto koltuğu donanımhaberbebek oto koltuğu ekşibebek oto koltuğu emniyet kemeribebek oto koltuğu en iyi markabebek oto koltuğu gittigidiyorbebek oto koltuğu güvenlikbebek oto koltuğu güvenlik test sonuçlarıbebek oto koltuğu güvenlik testleribebek oto koltuğu hakkındabebek oto koltuğu hangi markabebek oto koltuğu hangi tarafa bağlanmalıbebek oto koltuğu hangisibebek oto koltuğu hangisi iyibebek oto koltuğu ikinci elbebek oto koltuğu mağazalarıbebek oto koltuğu markalarıbebek oto koltuğu mecburiyetibebek oto koltuğu modelleribebek oto koltuğu nasıl bağlanırbebek oto koltuğu nasıl bağlanır resimlibebek oto koltuğu nasıl olmalıbebek oto koltuğu nasıl seçilirbebek oto koltuğu nasıl takılırbebek oto koltuğu ne zaman kullanılırbebek oto koltuğu nereden alınırbebek oto koltuğu nereye takılmalıbebek oto koltuğu şart mıbebek oto koltuğu tavsiye uzmantvbebek oto koltuğu ucuzbebek oto koltuğu uyku pozisyonlubebek oto koltuğu uzmantvçoçuk araba koltuğu fiyatlarıçoçuk güvenlik koltuğu seçilirken nelere dikkatçoçuk koltuğu nasıl bağlanırçocuk koltuğu nasıl seçilirçoçuk koltuk fiyatlarıçoçuk oto koltuğu fiyatçocuk oto koltuğu nasıl seçilirçoçuk oto koltuğu nasıl takılırçoçuk oto koltuğu nereye takılırçoçuk oto koltuk fiyatlarıisofix oto koltuğuisofixli oto koltuğuoto koltuğuoto koltuğu 9 36oto koltuğu isofix

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

2 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

2 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

3 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

3 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

4 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

4 sene ago