HHF4W

Araba kullanmayı öğrenirken hayatınızı kolaylaştıracak tüyolar

Milyonlarca insanın trafiğe çıktığını görünce, araba kullanmanın çok kolay bir iş olduğunu düşünebilirsiniz. Yakın zamanda ehliyetini almış ve direksiyon sınavını tek seferde geçmiş biri olarak söylemeliyim ki araba kullanmak full dikkat ve özen isteyen oldukça karmaşık bir iş. BU yazımızda araba kullanmayı yeni öğrenenlere hayatlarını kolaylaştıracak bir kaç tüyo vermek istedik. Burada yer alan tüm tüyoları bizzat kendim uyguladığımı da belirtmeliyim.

1.Debriyajı hissetmek veya hissetmemek, işte bütün mesele bu!

Bilen bilir araba kullanmayı öğrenmenin en zor kısmı debriyaj dengesini oturtmaktır. Arabayı kaldırırken debriyajı birden bırakırsınız, gaza yüklenirsiniz öne doğru sallanıp durursunuz. Vites değiştirirken dengeyi tutturamazsınız yolun ortasında kontak kapanır oturursunuz. En kötüsünü ise yokuşta araba kaldırırken yaşarsınız, bir bakarsınız geri geri gidiyorsunuz. Peki nedir bu debriyaj olayını tutturmanın yolu?

Önünüzde iki seçenek var, ya debriyajla uğraşmayı bırakıp otomatik vitesle ehliyet alacaksınız, ya da üstesinden geleceğinize inanıp bu işi öğreneceksiniz. İşte size debriyaj dengesini sağlama konusunda hayatımı kurtaran altın niteliğinde tüyo, düz ayakkabı giymek! Evet, sahip olduğunuz en ince tabanlı ayakkabıyla hatta çorapla öğrenirseniz bu işi hiç zorluk çekmezsiniz. Ayağınız debriyajı hissettikçe terazi gibi olur, herkes araba kullanmanıza hayran olur. Bizden söylemesi…

2.Ayna ayna söyle bana, hangi araba var arkamda!

Sürücü kursuna gittiğinizde muhtemelen size ilk olarak ayna kullanmayı öğreteceklerdir. Aynaları kendinize göre ayarlamak, tüm aynaları kontrol edebilmek iyi bir sürücü olmanın altın kuralıdır. Peki nereden gelen araba hangi aynada görünür, ne zaman hangi aynaya bakmak gerekir sorularının üstesinden nasıl geleceksiniz? İşte size şahane bir öğrenme yolu, OTOPARK!

Evet yanlış duymadınız, otoparkta araba kullanmak ayna kullanımı öğrenmenin en güvenli ve kolay yolu olabilir. En yakınınızdaki AVM’nin otoparkına giderek içeride tur atabilirsiniz ve park yeri arayabilirsiniz. Park etseniz de etmeseniz de park yeri ararken, hangi araba çıkıyor, arkanızdan kim geliyor, kornayı kim basıyor diye aynalara bakarken stres olmadan bol bol pratik yapabilirsiniz.

3.Park yeri buldum, buldum da…

Evet itiraf etmek zorundayım ki, araba kullanmayı öğrenirken en zorlandığım konulardan biri park etmek oldu. Eğitmenim sürekli diğer araçla aranda bu kadar cm olmalı, 45 açıyla geri gelmesin gibi terimler kullanarak park etme işlemini 5 bilinmeyenli denkleme çeviriyordu. Park etmeden ehliyet alınmadığı için kendi yöntemimi kendim geliştirmek durumunda kaldım. İşte park etme tüyolarım:

Öncelikle gözünüze kestirdiğiniz park yerinin arabanıza birebir uygun olmasındansa aracınızdan geniş olmasına dikkat edin. Acemilikte hata olur ucu ucuna gireyim derken arka arabayı telef edebilirsiniz. Mesafeyi kestirdikten sonra önünüzdeki arabanın yanın gelin, geldiğiniz yerde yan sürücünün camına kendi camınızın denk gelmesi gerekiyor. Aranızdaki mesafenin yeterli olduğuna emin olun. Yarım metre bırakmak ideal, göz karar tespit edebilirsiniz. Direksiyonu tam sağ kırıp geri geri gitmeye başlayın. Arkadaki aracın plakasını yan aynada görene kadar devam edin. Plakayı gördüğünüzde hep söylenen meşhur 45 derecelik açıyı yakalamış olacaksınız. Aracınızın ön kapısı park etmeyi planladığınız aracın tamponu ile aynı hizaya gelince direksiyonu ters istikamette çevirerek toplayın ve düz devam edin. Aracınız kaldırımla paralel hale geldiğinde aracınızı düz vitese alın ve biraz ileri doğru hareket ettirin. Aracınızın öndeki ve arkadaki araçlara mesafesi uygun ise aracınızı durdurabilirsiniz. İnerken lastikleri düzeltmeyi unutmayın, bir de indikten sonra nasıl güzel park ettiğinizi gösterip hava atmayı 🙂

Keyifli sürüşler diliyoruz.

Aracınızı Koronavirüsten korumak için neler yapabileceğinizle ilgili yazımız için tıklayınız.

Yaralı Bilgiler Serimize göz attınız mı?

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

2 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

2 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

3 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

3 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

4 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

4 sene ago