Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

Paylaş
Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu
Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu

Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan bir uygulamadır. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda can ve mal güvenliği ile sorunsuz seyahat edebilmek için zorunlu kılınan bu uygulama her sene olduğu gibi bu sene de 1 Aralık 2022’de başlayacak olup şartların doğal ilerlemesi halinde 1 Nisan 2023’e kadar geçerli olacaktır. Hususi araçlarda böyle bir durum söz konusu değildir fakat hususi araçların da kışın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve sorunsuz seyahat edebilmeleri için kış lastiği takmaları tavsiye edilir. Kış lastiği uygulaması ile asıl hedeflenen, kışın olumsuz hava şartlarından kaynaklı olarak yaşanan koşullarda önlemlerini almamış olan araçların yolları tıkayarak yaşanan mağduriyeti daha da artırmasını önlemektir.

Kamyon, çekici, tanker, otobüs, kamyonet, minibüs, ticari otomobil gibi büyük araçların üzerindeki tüm lastikler ile değiştirilmek üzere araçların üstünde bulunan tüm yedek lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur. Kısacası aracın üzerinde hareket ettiği lastiklerin kış lastiği olması yeterli değil, aynı zamanda araçta bulunan yedek lastiklerin de tamamının kış lastiği olması zorunludur. Şunu da belirtmek isteriz ki gerek şehir içi gerekse şehirler arası toplu taşıma yapan ticari araçların mevsime uygun kış lastiği olup olmadığı kontrol edilecek ve uyulmaması halinde cezai işlem uygulanacaktır. Üstelik çekme halatı, yangın söndürme tüpü gibi avadanlıkların da bulunup bulunmadığı, far sisteminde herhangi bir aksaklık olup olmadığı da kontrol edilecek ve bu hususta işlemler uygulanacaktır. Eksikliği olan veya tamamlanmayan araçların ise trafiğe çıkışına eksikler tamamlanmadan kesinlikle izin verilmeyecektir.

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

2. Hususi Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu

Resmi Gazete’de yayınlanan kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve yük/eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemini kapsayacak şekilde zorunlu tutulacak. Bu araçlar dışındaki ticari olmayan şahsi araçlar için ise kış lastiği uygulaması zorunlu değil. Fakat can ve mal güvenliği için sürücülerin kış lastiği takmaları gerekiyor. Çünkü önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi kış lastiğinin faydaları saymakla bitmiyor. Sürücülerin bütçeleri doğrultusunda kaliteli kış lastiklerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Hem kaliteli hem de bütçeye uygunluk kısmında ise devreye KolayOto giriyor! Yüksek kalitede, her bütçeye uygun, her mevsime uygun binlerce çeşit lastiğin en doğru ve en güvenilir adresi KolayOto ile sürüşleriniz hem konforlu hem de güvenli geçsin!

 

Yorum yok

Yorum bırak