Yağmurlu havada otomobil sürerken neye dikkat edilir?

Yağmurlu havada otomobil sürerken neye dikkat edilir?

Paylaş
Yağmurlu havada otomobil sürerken neye dikkat edilir?

Kar yağışlarının azalıp yağmurlu havaların artmaya başladığı bugünlerde yağmurlu havada otomobil sürerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tekrar hatırlatmak istedik.

Sürüş güvenliği otomobile binmeden önce başlayan bir konu. Her zaman görülebilir ve görebiliyor olmak önemli. Lastiğinizin kullanıma uygun olmasından, sileceklerinizin eskimemiş olmasına kadar bir çok kriter güvenli sürüşü etkiliyor. Bunun yanı sıra farlarınızın yanıyor, stop lambalarınızın çalışıyor ve sinyallerinizin de sorunsuz olduğundan emin olmalısınız.

Ellerinizi direksiyondan ayırmayın
Dikkatinizi sadece yola verin. Sürekli aynalarınızı kontrol ederek çevrenizdeki diğer sürücülerin ne yaptığının farkında olmalısınız. Yağmurda sürmek, karlı zeminde sürmekten daha kolaydır. Ancak sıkışık trafikte veya akıcı trafikte hakimiyetinizi kaybetmek istemezsiniz.

 

Görünür olun
Kısa farlarınızı, varsa gündüz farlarınızı mutlaka açın. Böylece önünüzdeki otomobilin sürücüsü arka camı buğunlanmış veya suyla kaplanmış olsa dahi sizi seçebilir. Ayrıca görüş mesafesinin düşmesiyle beraber koyu renkli araçların görülebilirliği de düşüyor. Farlar bu konuda da sürücülere yardımcı oluyor.

Takip mesafesini koruyun
http://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2014/09/zincirlemekaza6702.jpg
Trafikte önünüzdeki otomobil ile yağışlı günlerde mesafenizi korumanız gerekli. Türkiye şartlarında siz dikkat etseniz dahi arkanızdaki sürünün dikkatsiz olmasından dolayı istenmeyen olaylar her zaman yaşanıyor. Yağışlı havalarda fren mesafesi zeminin kayganlaşmasından dolayı iki katına çıkıyor. Bunu dikkate alarak takip mesafesini hızınıza ve lastiklerin durumuna göre ayarlamanız gerekli.

Sileceklerinizi kontrol edin
Yağmurlu havalarda görüşünüzü etkileyen en önemli unsur tabi ki silecekler. Eğer silecekleriniz işlevini yitirmişse, hem önünüzü görmeniz zorlaşacak hem de diğer sürücüleri tehlikeye atacaksınız demektir. Eğer otomobilinizin yeni sileceklere ihtiyacı varsa KolayOto avantajlarıyla buradan satın alabilirsiniz.

 

Hızınızı düşürün
https://68.media.tumblr.com/32e20b72a4449d2ffe033dcf87ebcbe3/tumblr_mw6ql06TtP1qgqv1io1_500.gif
Yağışlı havalarda yol tutuşunun azalmasıyla beraber yüksek hızda otomobil kullanmanız hem daha uzun fren mesafesi hem de daha az otomobil hakimiyeti anlamına gelir.

 

 

 

 

Hydroplaning’in farkına varın
Hydroplaning, terim anlamıyla ıslak zeminde temasın azalması anlamına geliyor. Ortalama hızlardan yukarı çıktığınızda otomobiliniz ile su birikintisine girdiğinizde lastikler ile zeminin bir ilişkisi kalmaz ve su yüzeyinde ilerlemeye başlar. Bu durumda direksiyonu çevirseniz de otomobil komutlarınıza uymaz ve kaza riski oluşturur.

 

Hız sabitleyici kullanmayın
http://www.volkswagen.co.uk/assets/common/content/owners/adaptive-cruise-control-icon.jpg
Özellikle uzun yolda çok kullanışlı bir sürüş yardımcısı olsa da yağmurlu havalarda hız sabitleyici sistemler işinizi zorlaştırır. Yağmurlu zeminde sürerken bir sürücü hızını düşürmek için ayağını gaz pedalından çekmek ister. Hız sabitleyiciler, her koşulda aynı hızı korumaya çalışacağı için, sizin işinizi zorlaştıracaktır.

 

Bonus: Etrafınızdaki yayaların farkına varın, su birikintilerden geçerken yavaşlayın.
http://p.fod4.com/p/media/undefined/sxyFRPhsRIiQP2cYBvNV_Rain%20Cover.gif

Yağmurlu havalarda yavaşlayarak ve ani frenlerden kaçınarak, sert direksiyon hareketleri yapmadan yol almaya çalışarak güvenli bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Yağmurlu havalarda otomobilinizin ihtiyacı olabilecek malzemeleri KolayOto avantajlarıyla kolayca satın alabilirsiniz. Alışverişe hemen başlamak için: kolayoto.com

 

Yorum yok

Yorum bırak