Türkiye’de en çok görülen trafik kazalarının nedenleri

Türkiye’de en çok görülen trafik kazalarının nedenleri

Paylaş
Türkiye’de en çok görülen trafik kazalarının nedenleri

Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının sayısı gittikçe artan araç sayısı ve trafiğe çıkan kişi sayısı nedeniyle her geçen gün artıyor. Bilinçsiz sürücüler de trafik kazalarını kaçınılmaz hale getiriyor. Sadece ehliyet alarak hiç pratik yapmadan trafikte araç kullanılacağını düşünen kişilerin sayısı da artttığından tehlikeli durumlar her an yaşanabilir bir hal aldı.

Özellikle tatil zamanı bu kazalar daha da artar. Kazalar birçok nedenle meydana gelebilir. Yolların normalden daha kalabalık olması ve uzun saatlerce araba kullanmak bu durumu tetikliyeyen başlıca sebeplerden.

Trafik kazalarına en çok neden olan davranışlar ise; aşırı hız, dikkatsizlik, bilinçsizlik, alkollü araç kullanmak, trafik kurallarına uymama olarak sıralanabilir.

Aşırı Hız

Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının başlıca nedeni olarak yüksek hızları gösterebiliriz.

Günümüzde herkesin bir acelesi var. İşe yetişmek, toplantıya geç kalmamak, önemli bir daveti kaçırmamak vs. bu liste uzayıp gider. Herkesin kendince bir yerlere yetişme tarzı ve agresif araç kullanılması aslında bencilliği de doğuruyor.

Herkes bir yere yetişmeye çalışıyor olabilir. Böyle davranmak kazaların yaşanmasını artırdığı gibi hasar işlemleri, tutanak tutturma vs. işlemlerle daha fazla zaman kaybedilmesine neden olur. Maddi ve manevi hasar vermesi de cabası.

Bilinçsiz ve tecrübesiz bir şekilde yüksek hızlara çıkılması, kullanılan otomobilin hız yapmaya müsait olmaması gibi nedenler de hıza dayalı kazaların diğer nedenleri.

Dikkatsizlik

Araba kullanmak hem ruhen hem de bedenen hazır olmayı gerektirir. Yorgun ya da uykusuzken araba kullanmak dikkatinizin dağılmasına neden olacağı için yola odaklanamaz ve büyük kazalar geçirebilirsiniz.

Bu durumda kendinizi, arabadaki diğer kişileri ve diğer araçlardaki sürücüleri tehlikeye atmış olursunuz. Bunun gibi durumlarda toplu taşımayı tercih etmeniz daha güvenli olacaktır. Dikkatinizi dağıtan diğer unsurlar ise otomobil kullanırken başka şeyler ile oyalanmak. Telefon ile uğraşmak, yanınızda birisi varsa onun ile sohbet ederken yola odaklanmamak ve hatta sürüş esnasında yolda bir anlığına bir şeye gözünüzün kayması ile trafik kazası yapmanıza neden olabilir.

Bilinçsizlik

Araba kullanmakla ilgili temel bilgileri bilmeyen, sadece ehliyet almayla araba kullanabileceğini düşünen, pratik yapmaya gerek duymayanların sayısı ne yazık ki çok arttı.

Bilinçsizce araba kullanmaya kalkılması trafikteki tüm araçların ve sürücülerin riske girmesine neden olur.

Bu nedenle sürücü adayı ehliyetini almış olsa bile düzenli olarak pratiklerine devam etmeli, gerektiği takdirde ise özel ders almalıdır.

Alkollü Araç Kullanmak

Alkol aldığınız durumlarda toplu taşımaları kullanmayı ya da arabanızı başka bir yakınınıza kullandırmayı tercih edebilirsiniz.

Trafik Kurallarına Uymamak

Trafik kurallarına uymak aslında tüm saydıklarımızı da içerisinde barındırıyor.

Bunların dışında kırmızı ışıkta geçmemek, yayalara gerektiğinde yol vermek, araçları sollamaya çalışmamak, takip mesafesini iyi ayarlamak vs. durumlar kazaları önlemede büyük önem taşır.

Trafik kurallarına uymanın sadece sizin değil, sevdiklerinizin de hayatını koruyacağını sakın unutmayın.

Yorum yok

Yorum bırak