Soğuk havada motoru ısıtmak gerekli mi?

Soğuk havada motoru ısıtmak gerekli mi?

Paylaş
Soğuk havada motoru ısıtmak gerekli mi?
Hayır.

Soğuk kış sabahlarında çoğu otomobil kullanıcısı araçlarını çalıştırdıktan sonra bir süre motorun ısınmasını bekler. Bazısı için bu ısınma süresi yarım saati bulabilirken bazı araç sahipleri için de 5 dakika yeterli olur. Tabi bu sürenin tamamen psikolojik olduğunu şimdiden belirtelim:) Bunun yapmanın nedeni ‘motora zarar vermemek’ olarak gösterilir. Bu zararın ne olacağı ise asla belirtilmez.

Bu tamamen karbüratörlü motorların olduğu zamanlardan kalma bir alışkanlık hatta araç sahipleri arasında bir gelenek bile denebilir.

Yazımıza devam etmeden önce karbüratörün ne olduğunu açıklayalım: içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan bir aygıt. Karbüratör, emilecek havayı ve karışacak benzinin oranını ek düzeneklerle otomatik olarak ayarlayan bir düzeneğe sahip. Ancak bu oran her zaman sabit. Yani hava sıcaklığı 40 dereceyken de aynı oran kullanılır hava -20 derecedeyken de.

Modern içten yanmalı motorlarda ise bu sistem artık kullanılmıyor. Karbüratörün yerini artık yakıt enjeksiyonu adlı sistem aldı. Yakıt enjeksiyonunu ise otomobilin beyni kontrol ediyor. Yakıt enjeksiyonunda bulunan sensörler sayesinde de otomobilin beyni dış hava sıcaklığına göre bir silindirde yakılacak yakıtın ve havanın karışım oranını otomatik olarak ayarlıyor. Soğuk havalarda yakıt tüketiminin artmasının nedeni de bu.

Aracınızı bir süre rölantide bekletmek aslında motora düşünülmeyen bir zarar veriyor: motor yağının seyrelmesi. Mazot ve benzin aslında kimyasal ‘çözücü’ sınıfında. Otomobil sahibiyseniz mutlaka yağ veya zift lekesinin benzin veya mazotla çıkartılabileceğini duymuşsunuzdur ya da biliyorsunuzdur. Rölantide pistonlar halen dönmeye devam ettiği için ve yağlama daha uzun sürede yapılacağı için silindirin içerisindeki yağlar daha hızlı çözülüyor.

Yakıt enjeksiyonlu motora sahip otomobillerde otomobil daha kısa sürede ısınır. Rölantide bu süre daha uzun sürer. Yola çıktıktan sorna sadece motor sıcaklığı ideal olan +/- 90 dereceye ulaşana kadar motoru fazla zorlamamanız ve sabırlı olmanız yeterli. Böylece hem motor ısınacak, hem gücünü motordan alan kalorifer kabine daha çok ısı sağlayacak hem de siz daha kısa sürede ısınacaksınız:)

Karbüratörlü bir araca sahip değilseniz, soğuk günlerde otomobilinize bindikten sonra camların buğusu çözülene kadar beklemeniz yeterli.

Doğu Anadolu bölgesi gibi ağır kış şartlarının hakim olduğu bölgelerde, yakıt enjeksiyonlu motorlarda bile bir süre rölantide bekleterek motoru ısıtmak motorun ömrünü uzatmak adına şart. Bunun sebebi motor yağının da donması veya sıcaklığının donmaya yakın bir dereceye kadar düşmesi. Motor sesini takip ederek motor yağının da ideal sıcaklığa ulaştığını anlayabilirsiniz.

Kış aylarında aracınızın ihtiyacı olabilecek ürünlere KolayOto avantajlarıyla sahip olabilirsiniz. Peşin fiyatına 6 taksit, ücretsiz kargo ve diğer avantajlar ile alışverişe hemen başlamak için hemen tıklayın.

Bloğumuzda lastik modellerini incelediğimiz Model İncelemeleri sayfamızı ziyaret ettiniz mi?

Arabalara, lastiklere ve sürücülere yol gösterecek bilgilere dair her şey burada!

3 Yorumlar

  1. Turbo dizel araç kullanıyorum sabahları soğuk havada 6 km akşamları yine 6 km yol yapıyorum motoru 30 sn sonra hareket ettiriyorum yolda zorlamıyorum yakıt 0,65 kuruş çıkıyor.Sabah soğuk havada yine aynı mesafe aracımı 4-5 dakika ısıtıyorum hareket ediyorum yakıt 0,45 kuruş çıkıyor ve bu durumu 3-4 defa denedim.Bence soğuk motoru çalıştırıp hemen hareket ettiğinizde birincisi İstanbul trafiğinde arkanızdaki sürücüler sabırsız size aracı yavaş kullanma imkanı vermez,korna sesleri ayyuka çıkar sizde motoru biraz zorlarsınız bu seferde hem kısa mesafe hemde motor zorlanması size aracı fazla yaktırır.İkincisi yüksek kilometreli dizel araçlarda ısıtma bujileri belli kilometre sonra arıza vermese de değiştirilmediğinde motoru geç ısıtır ve sizinde olduğunuz yerde en az 4-5 dk aracın motorunu ısıtarak hareket etmeniz gerekir.Sabah yola çıktınız, gideceğiniz yer en az 20 km mesafede ise o zaman 30 saniye çalıştırıp hareket ederseniz yakıt yönünden avantajlı duruma ulaşırsınız yoksa kısa mesafe soğuk havada aracı ısıtmadan kullanmak keseye zarardır,denenmiş bir yöntemdir mühendislerin sanal ortamda yaptıkları testleri çürütür.

  2. Bir teknik eleman olarak, aracı hareket ettirmeden önce,en az 3 dakika rolentide çalıştırılmasınin faydalı olacağına inanıyorum,bir sporcu bile sahaya çıkmadan önce ısınma hareketleri yapar.

  3. Erzurum’da yaşıyorum. Arabam benzin – enjeksiyonlu bir araç. Erzurum’un kış şartları malum. Aracımı kış aylarında 5-6 dakika rolantide ısıtıp sonra hareket ediyorum. Dizel aracı olanlarda 10 dakika gibi bir süre ısıtıp öyle hareket ederler.
    Bence yaz aylarında bile çalıştırıp hemen hareket etmemek yani 15 saniye kadar çalıştırmak gerek. Yağın dönmesi için yani. Ben öyle yapıyorum.

Yorum bırak