Otomobillerde Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Otomobillerde Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Paylaş
Otomobillerde Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Süspansiyon denildiği zaman akla ilk olarak otomobillerin konforu gelmektedir. Ancak süspansiyon sürücülere konforun çok daha fazlası özellikler sunmaktadır. Süspansiyon sisteminde yer alan asıl amaç lastiklerin yolla temasını maksimum seviyede tutmaktır. Durum böyle olunca otomobillerin yolla düzenli teması sağlanır ve kesintisiz bir sürtünme özelliği ortaya çıkar.

Peki süspansiyon neden önemlidir? Sürücüler ani frenleme yaptıkları zaman direksiyonu çevirdiklerinde ani yön değişikliği yapabilmeleri için süspansiyon sistemi hayati önem arz etmektedir. İşin özüne değinecek olursak, aracın kontrolü süspansiyon sistemiyle sağlanmaktadır da diyebiliriz. Yollarda zamanla aşınmalardan dolayı çukur ve tümsekler oluşmaktadır. Otomobiller belirli bir hız limitine ulaştıkları zaman bu durumdan çok daha fazla etkilenmeye başlamaktadırlar. Bu durum otomobillere zarar vermekle birlikte, olası kaza riskini de yükseltmektedir. Durumdan etkilenmemek için kullanılan süspansiyon sisteminin çok iyi bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

Süspansiyon sisteminin görev tanımını yapacak olursak; otomobillerin yol tutuş seviyelerini arttırmakta, keskin virajlarda performanslı dönüş kabiliyeti sunmakta ve sürücülerin yol bozukluklarını hissetmesine olanak sağlamaktır. Süspansiyon sisteminin bu işlevleri düzenli bir şekilde yerine getirebilmesi için de belirli parçalara ihtiyacı bulunmaktadır. İlgili parçalar şu şekildedir:

Yaylar; otomobillerin yol tutuş performanslarını ve konfor yapısını direk olarak etkilemektedir. Yaylar kendi içerisinde dörde ayrılmaktadır. Yaprak yaylar, helisel yaylar, burulma çubuklu yaylar ve hava yastıklı yaylardır. Yay çeşitleri aracın büyüklüğü, taşıma kapasitesi ve konfor ihtiyacına göre seçilmektedirler.

Amortisörler; yaylarla birlikte çalışmakta ve yayların hareketlerine karşı yönde tepki göstermektedirler. Bakıldığında amacının bir nevi denge kurmak olduğunu da söyleyebiliriz. Kendi içerisinde tek tesirli, çift tesirli olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Bu parçanın bozulması durumunda sürücüler hayati tehlikeye maruz kalabilmektedirler. Sürücülerin karşılaşabilecekleri tehlikeler ise şu şekildedir:

  1. Frenin zayıflaması,
  2. Aracın kayma durumu,
  3. Lastiklerde aşınma durumu,
  4. Direksiyonda sertleşme ve titreme durumu bu tehlikeler arasında yer almaktadırlar.

Kollar: Askı sistemi olarak da duyabileceğiniz kollar, tekerleklerin yola düz basabilmesi, sarsıntı durumlarının minimum seviyelerde görülmesi için etki sağlamaktadırlar.

Denge Çubukları: Araçlarda dışa doğru oluşan sarsılmaları minimum düzeye düşürmekte etkin rol almaktadır.

Salıncak Kolları ve Rotiller; otomobillerin tümseklerde bağlantılarını korumaya olanak sağlamaktadırlar.

Yazı içeriğimizden de gördüğünüz üzere süspansiyon sistemi bulunmayan bir araçta konforlu ve güvenli sürüş yapmak imkânsız bir durumdur. Sisteme ait olan her bir parça da süspansiyon kadar büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı otomobillerinizde düzenli bir şekilde süspansiyon bakımı yaptırmanızı önermekteyiz.

Yorum yok

Yorum bırak