Otomobilinizin Jantları Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Önemli Madde

Otomobilinizin Jantları Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Önemli Madde

Paylaş
Otomobilinizin Jantları Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Önemli Madde

Jantlar, otomobiilinizin lastiklerinin üzerine “sarıldığı” parçalardır ve en az lastikler kadar hayati öneme sahiptir. Tekerleğe yuvarlak şeklini veren parça janttır ve lastiklerin bir otomobile doğru şekilde takılabilmesini mümkün kılar. Farklı çeşitlerde jantlar bulunur; dahası jantlar otomobilinizin ihtiyaçlarına uyacak şekilde farklı ebatlarda üretilirler.

Jant tipleri
Parlak ya da krom boyalı jantlar neredeyse her tür otomobilde güzel görünürler. Performansa herhangi bir etkileri olmasa da bu tip jantlar en çok tercih edilen tiplerdendir. Diğer bir jant tipi olan alaşım jantlar ise, alüminyum, magnezyum ya da daha pahalı ve dayanıklı farklı malzemelerin alaşımından üretilir. Bu tip jantların, tasarım dışında performans ve yol tutuşa da olumlu etkileri vardır. Çelik ve sac jantlar ise onlarca yıldır otomobillerde standart olarak sunulmaktaydı, ancak alaşım jantların üretim maliyetlerinin düşmesi ve otomobillere sağladığı avantajlar dolayısıyla artık sac jantlar, çok ucuz otomobiller hariç pek tercih edilmiyor.

Jant bakımı
Krom ya da parlak boyaya sahip jantlar, yumuşak bir bez yardımıyla su ve sabun kullanılarak temizlenebilir. Hafif bir yağ sökücü de bu tip jantların temizliği için kullanılabilir, ancak boyaya zarar vermemek adına dikkatli olmalısınız. Kurulamak için de yine yumuşak bir havlu kullanabilirsiniz. Bu tip özel boyaya sahip jantları düzenli aralıklarla temizlemelisiniz; özellikle kış aylarında yoldaki tuz ve kimyasallar bu jantlara zarar verebilmekte. Aynı zamanda bir miktar pasta kullanmak da jantınızın kondüsyonunu iyi tutmak adına işinize yarayabilir. Bu genel bilgilerin dışında jant temizliği hakkında yazdıklarımıza da göz atabilirsiniz.

Jant ebadı
Eğer otomobilinize yeni bir set jant alacaksanız, öncelikle ebadına karar vermelisiniz. Bir otomobil jantının ebadını belirleyen birden fazla değer vardır. Bunlar jantın tabanı, çapı ve “offset”idir. Jant tabanı, tıpkı lastik tabanında olduğu gibi, tekerleğin yere paralel duran kısmına denk gelir. Jantın çapı da, jantın ön yüzünün bir kenarından diğer kenarına uzaklığını ifade eder. Taban ve çap, inç cinsinden ölçülür. Jantın “offseti” ise, bijonların oturduğu bölümün jantın merkezine uzaklığıdır. Tüm bu ebatlara karar verirken mutlaka otomobilinizin kullanım kılavuzuna başvurmalı, orada yazan “güvenli sınır” içersindeki ebatlara uygun seçimler yapmalısınız.

Jantlar, doğal olarak her otomobilin fabrikadan çıktığında sahip olduğu bir parçadır, fakat piyasada farklı markaların ürettiği jantlardan da bulmanız ve kendi zevkinize göre tercih etmeniz mümkün.

Bütçenize ve otomobilinize en uygun jant modellerini KolayOto avantajları, ücretsiz kargo ve peşin fiyatına 6 taksit ile satın almak için tıklayın: http://kolayoto.com/jant/

Yorum yok

Yorum bırak