Otomatik vites nasıl kullanılır?

Otomatik vites nasıl kullanılır?

Paylaş
Otomatik vites nasıl kullanılır?
Otomatik vites nasıl kullanılır?

Hemen her büyükşehirde özellikle sabah ve akşam saatlerinde daha da yoğun olan şehir içi trafiğinde araç kullanmak oldukça sabır istiyor. Saatlerce trafikte geçen zamanla stresin daha da arttığı düşünülürse, bu kadar yoran bir trafik akışı söz konusuyken sürücülerin rahatlığı çok daha fazla önem kazanıyor. Düz vitesli araba tercih etmeyen ve otomatik vites arabalara yönelenlerin sayısı bu nedenle günümüzde her geçen gün daha da artmakta.

Özellikle kadınların ve rahat araba kullanmak isteyen erkeklerin tercih ettiği otomatik vitesli otomobillere talep arttıkça, düz vitesli araçlar ile aralarındaki fiyat farkı da azalmış durumda. Her ne kadar aradaki fiyat farkı azaldıysa da, otomatik vites arabaların düz vites arabalara göre biraz daha fazla yakıt tükettiği düşünülüyor. Otomatik vitesli arabaların daha çok yakıt tükettiği ya da motor aksamının, otomatik şanzımanlarının çabuk bozulduğu gibi önyargılar söz konusu olsa da teknolojik yönden desteklenmiş ve yakıt tüketimi azaltılan yeni nesil tiptronik şanzımanlarda bu önyargılar pek de geçerli olmuyor.

Otomatik vitesli arabaların artıları tabi ki fazla. Hem kullanımının düz vitese göre daha rahat olması hem de dur-kalk yaparken vites değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırması ve yokuşlardaki kalkışlarda arabanın kaymaması nedeniyle otomatik vitesli arabalar oldukça cazip. Ayrıca vites değiştirme ve debriyaj kullanımı gibi hareketlere ihtiyaç duyulmaması nedeniyle, otomatik vitesli araba kullanırken direksiyon hakimiyeti ve manevra yapabilme kabiliyeti artar, sürücü trafiğin akışına çok daha rahat odaklanabilir.

Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor.

Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay. Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli.

D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
L konumu düşük vitesi gösterir. Dik yokuşlarda ve yüksek devir gerektiren mesafeler için kullanılabilir. Bunun bir üst vitesi ise 2 olarak belirtlen konumdur.
D konumu ise otomobilinizi harekete geçiren vitestir. Normal yolculuk ve yol şartlarında D konumu yeterlidir.

Otomatik vitesli araba sürenler gaz ve fren pedalını sağ ayağıyla kullanırlar, genelde sol ayağını kullanmazlar. Vites kolunun üzerinde bulunan P, R, N ve D harflerinin her birinin bir anlamı var. Araba park halindeyken ya da uzun süreli bekleme halindeyken ya da araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P (Park) konumuna getirilmelidir. Vites P veya N (düz vitesteki boş vites) konumuna getirilmediği sürece araba çalışmaz. Sadece araba kalkış yaparken frene basılmalı ve vites D konumuna getirilmeli, el freni indirilmelidir. Vites D konumundayken kendini birinci vitese ayarlamakta olup arabanın hızı arttıkça, hıza bağlı kalarak uygun vites derecesini araba kendi ayarlar. Hareket halindeki araçta R (geri), P (park) ve N (boş) konumlarına geçiş yapılmamalıdır.

Araba geriye gidecekse vites R konumuna getirilir. N konumunda ise araç boştadır. N konumundaki vites, düz vitesli araçların vitesini boşa alma durumu ile aynıdır. Vites kolu üzerinde P, R, N, D harfleri dışında yer alan düğme aracın park halinde veya geri gitme halindeyken vites değişimin gerekli olduğu durumlarda kullanılmaktadır

Trafik lambalarında ve şehir içinde ki yoğun trafikte uzun bekleme sürelerinden dolayı, mutlaka vitesinizi ‘N’ boş moduna almakta fayda vardır. Çünkü vites, ‘D’ konumun da kaldığı müddetçe motor ve şanzıman bağlantı halindedir ve bu bağlantı sonucu araç ileri gitme çabasındadır. Arabayı durdurmak için frene basılır ama araç durmasına rağmen halen yakıt tüketimi devam etmektedir. Aynı zamanda otomobil gitmek isteyip gidemediği için de debriyaj balatası olması gerekenden daha hızlı ısınır ve işlev göremez hale gelebilir.

‘N’ moduna aldığınızda ise, araç rölanti de çalışmayı sürdürürken hem yakıt tüketimimiz azalır hem de şanzıman rahatlamış olur.

Asla ve asla, hareket halindeyken ve yokuş inişlerde vitesi ‘N’ boş vites konumuna almayın. Otomatik vites sistemindeki ‘N’ modunun temelinde, aracın mutlaka hareketsiz kalması gereklidir. Bunun yanında bu konuma özel olarak, ‘N’ vitese alırken mutlak suretle ayağımız frene basılı olmalıdır. Bu kadar uyarıyı yapma sebeplerimiz ise, yokuş inerken ya da hareket halindeyken boş konumuna alırsanız,

  • – Şanzımanınız kitlenebilir.
  • – Dişliler zarar görebilir, bunun sonucu olarak kabarık bir servis faturası ile karşılaşabilirsiniz.

Dik yokuşlu yollarda otomobili hareket ettirmek için, vitesi ‘D’ yerine, 1 ya da 2. vites konumunda kullanmanız gerekli.

R, P ve N konumlarına vites geçişi yaparken, aracınız mutlaka durmuş olmalıdır.

6- Aracı durdurmak istiyorsak yapacağımız işlem sırası şöyle olmalıdır,

  1. Aracı fren yaparak durdurmak ve ayak frendeyken el frenini çekmek.
  2. Daha sonra, ayağınızı frenden çekmeden, vitesinizi ‘N’ konumuna almak.

Burada amaç, her seferinde arabayı durdururken ‘P’ konumunda vitese yük binmesine engellemek. Böylece şanzımanınız rahatlar ve her defasında yük binmesinden dolayı zamanla oluşması muhtemel hasarların önüne geçebilirsiniz.

Otomatik vites araç kullanımı keyfini uzun süre yaşamak için, mutlaka periyodik bakımlarını zamanında ve yetkili servislere yaptırın. Yazımda paylaştığım, kullanım kurallarına uyarak şanzıman ömrünüzü uzatır ve oluşabilecek tamir masraflarında korunmuş olursunuz. Özellikle, yakıt tasarrufu yapmış olursunuz ve bu da bütçenizi rahatlatmış olur. ASLA, kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin. Herhangi bir şanzıman sorununda mutlaka yetkili servisinize danışınız.

1129+ servis noktası ile KolayOto size güvenilir servis noktası bulmanız için yardımcı oluyor. https://kolayoto.com/servis adresini ziyaret ederek servis noktaları hakkında yorumları okuyabilir ve size en yakın servisi seçebilirsiniz.

Otomobiller ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarına blogumuzdan ulaşabilir, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardan yazılarımızı takip edebilirsiniz.

Otomobilinizin ihtiyacı olan lastik, akü, yağ ve aksesuarlar ile diğer sarf malzemelerini kolayoto.com’da ücretsiz kargo, peşin fiyatına 6 taksit ve diğer KolayOto avantajları ile satın alabilirsiniz.

1 yorum

Yorum bırak