LPG Yakıtlı Araçlarda Güvenlik

LPG Yakıtlı Araçlarda Güvenlik

Paylaş
LPG Yakıtlı Araçlarda Güvenlik

Ülkemizde üç buçuk milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen LPG’li araç sayısının her geçen gün artması, bu araçların güvenliği ile ilgili bazı soru işaretleri akıllarda bırakıyor. Uzmanlara göre gerekli tedbirler alındıktan sonra LPG’li araçlarda diğer araçlar kadar güvenlidir.
1-LPG dönüşümünü yetkili ve sertifikalı servislerde yaptırın.
LPG, dönüşüm sistemleri doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıttır. LPG montajında kullanılan elemanların tamamı ECR-67R ve TSE standardına uygun olmalıdır. LPG dönüşümünde güvenli montaj olmazsa olmaz bir şarttır.

2-LPG tankının kullanım ömrünü geçirmeyin.
Ülkemizde, ECR-67R ve TSE 12095 standartlarına uymak zorunda olan LPG tanklarının kullanım ömrü imalat tarihinden itibaren on yıldır.

3- Bakımları aksatmayın.
Aracınızın normal bakım ve LPG bakım periyodlarını ertelemeyin, bakımları zamanında yaptırın. Bakım için yapacağınız masraflardan kaçınmak, daha büyük masraflarla karşılaşmanıza sebep olabilir.

4-LPG kokusu varsa..
Araç ilk çalıştırıldığında ya da motor stop edildiğinde duyulan LPG kokusu normaldir. Ancak araç çalışmaya devam ederken duyulan LPG kokusu var ise bu durum bir sızıntı olduğuna işarettir. Bu tip gaz sızıntısı veya kaçağı gibi durumlardan şüphelendiğiniz de vakit kaybetmeden aracınızı servise götürmelisiniz.

5-LPG’li aracı park etme
LPG buharı havadan ağırdır, herhangi bir kaçak olduğunda LPG en düşük seviyeye yönelecektir. Bu nedenle araçlarda gaz sızıntısı olasılığı düşünülerek kanalizasyon, çukur veya benzeri yerlere park edilmemesi gerekir. Ayrıca ateşe yakın yerlere ve kapalı otoparklara da park edilmemelidir. Eğer araç uzun süre kullanmayacak ise multivalf üzerinde bulunan LPG yakıt kesme valfinin kapatılmalıdır.

Yorum yok

Yorum bırak