Kış Lastiklerini Yazın Kullanırsak Ne Olur?

Kış Lastiklerini Yazın Kullanırsak Ne Olur?

Paylaş
Kış Lastiklerini Yazın Kullanırsak Ne Olur?

Yazın kış lastiği kullanılırsa ne olur?

Mevsimine uygun lastik kullanmak hem sürüş güvenliği hem de aracınızın sürüş sistemlerinin zarar görmemesi adına büyük önem taşıyor. Çoğu araç sahibi kış lastiklerini değiştirmek yerine onları yaz aylarında da kullanmayı düşünür. Böylece kar edildiği düşünülse de aslında zarar edilir.

Kış lastikleri, 7°C’nin altında istenilen performansı sergiledikleri için yaz döneminde kış lastiklerinin kullanılmasındaki en büyük sorun; fren mesafesinin artması ve aquaplaning (su birikintisinde kayma) hassasiyetidir.

Yapılan araştırmalara göre kış lastikleriyle saatte 100 km/h ile giden bir aracın durması için gerekli olan mesafe, yaz lastiklerine nazaran 16 metre daha uzundur.

Kış lastiklerinin yaz aylarında da kullanılmasındaki bir diğer sakınca ise, kış lastiklerinin üretiminde kullanılan lastik hamurunun, yaz lastiklerine göre daha yumuşak olmasıdır. Yumuşak lastikler, daha çabuk ısınır ve yolu daha kısa sürede daha iyi tutmaya başlarken, yaz aylarında kullanılan lastiklerde bu süre daha uzundur. Yumuşak lastiklerin, sıcak havalarda kullanılması ömürlerini daha çabuk kısaltır ve kış lastikleri daha çabuk aşınır.

Lastik aşınması da beraberinde daha fazla yakıt tüketimini getirir.

Kış lastiklerinin desenlerinde daha çok diş bulunması nedeniyle sürüş esnasında lastikler daha çok ses yapar ve uğultu boyutuna ulaşır. Şehiriçi yolculuklarda, şehrin gürültüsünden dolayı bu ses pek duyulmasa da uzun yola çıkıldığında rahatsız edici hale gelir.

Kuru zeminde hızlı alınan virajlarda savrulma ve yoldan çıkma riski kış lastikleri kullanıldığında artar.

Kış lastiğinden beklenen hızlanma ve frenleme tepkileri kış mevsimi ve kış dönemi yol koşullarına göre daha farklı bir gövde yapısını gerektirmektedir. Dolayısıyla limitlere yakın bir performans ile yaz aylarında kış lastikleri ile yol alan sürücüyü çok tehlikeli deneyimler bekleyecektir.

Not olarak şunu da eklemekte fayda var: Yasal olarak diş derinliği 1.6 mm ile sınırlanmış olsa da yaz ya da kış lastiği fark etmeksizin tüm lastiklerden tam olarak performans almak için “diş derinliğinin” 4mmden az olmaması gereklidir.

Kış lastiklerinizi değiştirmek istiyorsanız KolayOto’dan yaz lastikleri siparişinizi kolayca verebilirsiniz. http://kolayoto.com/yaz-lastikleri adresinden yaz lastikleri çeşitlerini inceleyebilir, satın aldığınız lastiklerinizi ücretsiz kargo ile Türkiye’nin dört bir yanındaki 400’den fazla montaj noktasından birinde kolayca montaj yaptırabilirsiniz. Ayrıca aracınızdan çıkan kış lastiklerinizi depolamamız için bize yollayabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum bırak