Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu?

Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu?

Paylaş
Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu?

Otomobil sahipleri tarafından Aralık ayı itibari ile sürekli sorulan ve net cevap alınamayan “kış lastiği takmak zorunlu mu?” sorusuna Emniyet Genel Müdürlüğünden 17 Aralık 2013 tarihinde yapılan açıklama ile sürücüleri bilgilendirdi.

Kış lastiği takma zorunluluğu ile ilgili günlerdir basında yapılan haberler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Yapılan açıklamalara göre “bunun özel bir denetim programı olduğu” belli tarih ve illerle sınırlı olmadığını, yol koşullarının gerektirdiği her zaman yer yerde devam edeceği belirtildi.

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre bu uygulamanın Kış lastiği takılması ile ilgili yasal bir zorunluluk getirmediğini sürücülerin güvenliği için lastiklerin yol koşullarına ve lastik standartlarına uygun olup olmadığı ile ilgili bir denetim uygulaması olduğu belirtildi. Önümüzdeki günlerde uygulamanın kapsamının genişlemesi de söz konusu olabilir.

Trafik Dairesi Başkanlığı tarafından İlk etapta kış koşulları nedeniyle yoğun kazaların yaşandığı 54 il bu uygulama kapsamına alındı.

16-20 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan ilk denetimler Genel Müdürlük tarafından merkezden takip edilecek. Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri il merkezinde en az iki noktada, ilçe merkezlerinde ise en az bir noktada günde 2 saat süre ile Kış Lastiği denetimi yapacak.

KIŞ LASTİĞİ OLMAYAN ARAÇLARA CEZA KESİLECEK Mİ?

Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik (1.6mm altında diş derinliği olan) kullandığı tespit edilenlere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesine göre 77 lira İdari Para Cezası kesilebilecek. İkinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilebilecek.

20 ARALIK’TAN SONRA DENETİM YOK MU?

Emniyet bürokratları, bunun özel bir denetim programı olduğuna dikkat çekerken, 20 Aralık’tan sonra denetim yapılmayacağı anlamına gelmediğini vurguladılar. Sadece 16-20 Aralık tarihleri arasında yoğun kar yağışı düşünülerek sürücülerin güvenliği için özel bir denetim programı yapıldığını, yoksa hem 54 il dışında kalanlarda hem de 20 Aralık’tan sonra rutin denetimlerin devam edeceği bilgisini verdiler.
 

Sizinde ilinizde kış lastiği denetimi var mı?

Hemen Öğrenmek için İlinizi Seçin

 

Kış lastiğiniz yoksa?
Aracınıza en uygun kış lastiğini seçmek için Lastik.Kolayoto.com’u ziyaret edin.



Basında konu ile ilgili yer alan haberler:

17 Aralık 2013 Salı – 09:09

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, basında 54 ilde kış lastiği zorunluluğu getiren bir genelge yayınlandığı ile ilgili haberler yanlış bir algıya sebep olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Sözü edilen talimat, 16-20 Aralık tarihleri arasında kış koşulları nedeniyle kazaların yoğun yaşandığı illerimizde yapılması planlanan ve Trafik Dairesi Başkanlığımızca da takip edilecek özel bir denetimi düzenlemektedir. Kış lastiği denetimi bu tarihlerle ve illerle sınırlı olmayıp yol koşullarının gerektirdiği her zaman ve her yerde devam edecektir.  (IHA)

Haberin kaynağı : http://www.haberler.com/emniyet-genel-mudurlugu-nden-kis-lastigi-5433883-haberi/


16 Aralık 2013 Pazartesi – 15:59

Emniyet Genel Müdürlüğünün yayımladığı genelgeyle, 54 ilde otomobillere kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.

Sürücülerin karlı ve buzlu yollarda güvenli seyahat etmelerini sağlamak için daha önce yasal olarak kamyon, otobüs ve minibüs gibi büyük araçlarda takılması zorunlu olan kış lastiği, genelgeyle kış şartlarının ağır geçtiği illerde otomobiller için de zorunlu hale geldi.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri de genelgenin ardından D-100 karayolunda kış lastiği uygulaması yaptı.

Şehir merkezinden çıkan şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar ve otomobilleri durdurarak lastiklerini kontrol eden polis ekipleri, kurallara uygun lastik kullanmayan sürücülere 77 lira ceza kesti.

KIŞ LASTİĞİ HAYAT KURTARIYOR

Edirne Emniyet Müdürü Yardımcısı Metin Bahadır, kış lastiği takma zorunluluğunun sadece kamyonet ve yük taşımada kullanılan araçlara değil, otomobillere de zorunlu olduğunu söyledi.

Uygulama kapsamında trafikte seyreden tüm araçların kış lastiği takıp takmadıklarını kontrol ettiklerini belirten Bahadır, şöyle konuştu:

“Artık tüm araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Bu amaçla biz de ilimizde uygulamalara başladık. Sürücüler kış lastiği takmadıkları zaman yollarda kalıyor. Kış lastiği takan sürücülerin de yola devam etmesine engel oluyorlar. Ayrıca buzlu ve karlı yollarda kış lastiği kaza yapma riskini azaltıyor.”

Bahadır, kış lastiği takmayan sürücülere 77 TL ceza yazdıklarını kaydetti.

Haberin kaynağı : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/25373597.asp

Yorum yok

Yorum bırak