Islak Zeminde Güvenle Seyahat Etmenin Sırları

Islak Zeminde Güvenle Seyahat Etmenin Sırları

Paylaş
Islak Zeminde Güvenle Seyahat Etmenin Sırları

Dikkat ederseniz lastiklerinizin üzerindeki desenlerin yalnızca görsel bir tasarım olmadığını rahatlıkla fark edebilirsiniz. Lastikleriniz aracınızın yerle temasını sağlayan tek noktadır. Durum böyle olunca haliyle araç hakimiyetine direkt etkisi olan lastiklerin yere düzgün temas etmesi oldukça önemli. Ancak yağışlı havalarda, üzerinde yol aldığınız zemin fazlasıyla ıslak olacağından lastiğinizin yere temasına engel olabilir ve araç hakimiyetinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Lastiğinizin suda kızaklamaya karşı performansı lastiklerinizi seçerken ayırt edici özellik olmalıdır. Olası anlık tutunma kayıpları dönüşü olmayan sorunlar doğurabilir.

Lastiklerinizin üzerindeki sırt desenini incelediğinizde bir takım kanallar ve oluklar göreceksiniz. Bunlar suyu hızlı bir biçimde lastiğin dışına atarak lastiğinizin zemine tam olarak temas etmesini sağlamaktadır. Lastikleriniz suyu tasfiye etme yetenekleri her ne kadar gelişmiş olarak tasarlansa da yetersiz kaldıkları durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda dikkat etmeniz gereken başka noktalar da bulunmaktadır.

islak zeminBilmeniz gereken ilk şey lastiğinizin yerle teması kesilmişse frene basmanız yada yön vermeye çalışmanız size bir sonuç getirmeyecektir. Aksine yeniden yerle temas ettiğinde kontrolünüzü kaybetmeniz işten bile olmayacaktır. Bu nedenle ayağınızı gazdan çekerek direksiyonu olabildiğince düz ve sabit tutarak, aracınızın ağırlığını yola vermesini sağlayıp yoldan çıkmasını engellemeye çalışabilirsiniz.

Böyle bir durumu ön gördüğünüzde normalden çok daha dikkatli olarak aracınızı daha istikrarlı ve daha düşük hızlarda kullanmaya gayret edin. Önünüzdeki araçlarla aranızdaki mesafeyi güvenli bir seviyede tutarak kendinize fren mesafesi yaratın. Islak zeminde fren mesafeniz artacağı için bunu göz önünde bulundurmalısınız ve ani fren ve gaz yapmaktan kaçınarak virajlara hızlı girmemelisiniz. Oldu ki aracınız kaymaya başlarsa direksiyonu asla zıt yöne değil her zaman kayma yönüne çeviriniz.

Bu gibi durumlar için daima tedbirli olmak en iyisidir. Yerler ıslak ise karşılaşacağınız durum lastiklerinizin yerle temasının azalması ve buna bağlı olarak direksiyon hakimiyeti ve fren kontrolünüzün azalması olacaktır. Sizin de dikkat edip böyle durumlarla karşılaştığınızda hazırlıklı olmanız için ıslak zeminde kızaklamayı en aza indiren ve ıslak zeminde iyi tutunan bir lastik tercih etmelisiniz. Lastiğinizin bakımını ihmal etmeyip diş derinliklerini devamlı kontrol etmeli, hava basıncının her zaman doğru olduğundan emin olmalı ve lastiğinizin karakteristik özelliklerini iyi bilerek ona uygun kullanım yapmanız gerekmektedir. Lastikler ile ilgili geniş bilgi sahibi olmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Yağışlı havalarda seyir halindeyken her şeye çok daha fazla dikkat etmek zorundasınız. Hata yapma olasılığının yüksek olduğu bu şartlarda trafikte yalnız olmadığınızı da unutmadan sadece kendi kontrolünüzü değil diğer araçların hareketlerini de iyi takip ederek kendinizi korumalısınız.

Yorum yok

Yorum bırak