Fren mesafesini etkileyen faktörler

Fren mesafesini etkileyen faktörler

Paylaş
Fren mesafesini etkileyen faktörler
Fren mesafesi neden uzar?

Otomobil kullanırken mutlaka panik fren yapmak zorunda kalmışsındır. Buna ya yoldaki bir engel ya da önünüze bir şey çıkması veya öndeki aracın da aniden yavaşlaması neden olmuştur. Bu olduğunda da en kısa sürede durmak istediğinize eminiz. Aşağıda fren mesafenizi neyin etkilediğini anlatmaya çalıştık. Bir daha panik fren yapmak zorunda kalırsanız aşağıdaki açıklamalardan sonra kendinizi ayarlayabilirsiniz diye düşünüyoruz.

  1. En önemli etken: Hız

Durma mesafenizi aslında iki faktör etkiliyor: karar verme süresi ve fren mesafesi.

Düşünme süresi otomobil sürücüsünün fren yapma kararı almasına kadar geçen zaman. Bu zaman, beyninizin size durmanız gerektiğini söyleyip fiziksel aktiviye geçtiğiniz ana kadar olan süreyi kapsıyor. Fren mesafesi ise fren pedalına bastığınız andan tamamen durana kadar olan mesafe.

Hız, hem fren hem de düşünme süresinizde etkisi olan az sayıdaki faktörden bir tanesi. Ancak basitçe ne kadar hızlı otomobil sürüyorsanız aynı oranda daha uzun mesafede duracaksınız anlamına geliyor.

  1. Frenlerin durumu

ABS teknolojisi neredeyse hemen her araçta artık standart. Bu teknoloji sayesinde durma mesafesi oldukça düştü ve nice hayatlar kurtarıldı. ABS sayesinde otomobilinizin kontrolü de panik fren anında sizde oluyor. ABS sayesinde otomobil ani frende kızaklamaz.

Fren diskleri ve fren kampanası kondisyonu da fren mesafenizi etkliyor. Frenler ıslak zeminden de etkilenebiliyor. Eğer fren kampanası ile fren diski arasında su kalmışsa tam bir fren performansı beklemeniz yanlış olacaktır. Eğer derin bir su birikintisinden geçtiyseniz frenlerinizi bir kaç kere pompalamanızda fayda var.

  1. Lastik basıncı ve lastik aşınma oranı

Lastikler, en iyi fren mesafesini sağlamak için doğru basınç ile şişirilmiş olarak yol ile temasta olmalı. Lastikler fazla veya az şişirildiğinde lastik deseni olması gerektiği gibi çalışmaz.

Önerilen basınçtan daha az şişirilen lastikler yere sadece lastik kenarlarıyla temas eder. Fazla şişirilmiş lastiklerin ise sadece orta kısmı zemin ile temastadır. Eğer lastikleriniz önerilen basınçta değilse fren mesafeniz her durumda uzayacaktır. 3-4 haftada bir lastik basınçlarınızı kontrol etmek ve doğru basınca getirmek hem lastiklerinizin daha uzun ömürlü olmasını hem de daha kısa mesafede frenleme yapmanızı sağlar.

  1. Lastik diş derinliği

Lastikleriniz eğer 1.6mm’den daha kısa diş derinliğine sahipse artık değiştirmeniz gerekiyor. Ancak bu haliyle sürmeye devam ederseniz size kötü bir haberimiz var: fren mesafeniz uzayacak.

Zemin şartları da fren mesafesini etkiliyor

Lastiklerdeki diş derinliği eridikçe lastiğin yola tutunma yeteneği de kaybolur. Yeni lastikler ile kabak lastikler arasında en az 2 kat fren mesafesi olduğunu da hatırlatalım.

  1. Yol koşulları

Lastik kalitesi, frenlerinizin durumu gibi kontrol edebileceğiniz unsurlar dışında kontrol edemeyeceğiniz bazı konular da fren mesafenizi etkiliyor. Bunlardan bir tanesi de hava durumu.

Su birikintileri, buzlanma ve karlı zemin fren mesafenizi hiç düşünemeyeceğiniz kadar uzatabilir. Su birikintilerine hızla girerseniz lastikleriniz ile zemin arasındaki ilişki kesilir ve aquaplanning denilen su üzerinde otomobil ile kayma işlemine başlarsınız. Bu anda yapabileceğiniz hiçbir şey olmaz. Karlı ve buzlu zemin ise kuru bir zemine göre 10 kat daha fazla fren mesafesinde durmanıza neden olur.

aquaplanning nedir
Su birikintilerine aracınızla hızlı girerseniz lastiklerin zeminle teması kesilir ve direksiyon hareketlerine cevap vermez. Buna aquaplanning denir.

Hava koşulları kötüleştiğinde hızınızı düşürmekte ve biraz daha dikkatli sürmekte fayda var.

  1. Görüş mesafesi

Görüş mesafesi fren mesafenizi etkilemez ancak karar verme sürenizi uzatabilir. Sisli havada önünüze çıkan engelleri fark etmeniz daha geç olabilir.

Bunun dışında ön camınızın kirli olması da otomobil sürmenizi kötü etkileyebilir. Her zaman temiz bir ön cam ile yolculuk etmelisiniz.

Sürüş anında dikkatinizin dağılması da frene daha geç basmanıza yol açar.
  1. Dikkat dağıtıcılar

Gözünüzün sürekli yolda olması düşünme, karar verme ve kararı uygulama sürenizi kısaltacaktır. Ancak otomobil sürerken dikkatinizin dağılması çok kolay. Özellikle son dönemde cep telefonları ve araç içi eğlence sistemleri oldukça fazla dikkat dağıtıyor. Navigasyondan yol takibi, müziği ayarlama, radyoda istasyon bulma vb. derken bazen otomobil sürmekten başka bir şey yapmıyor oluyoruz.

  1. Yorgunluk

Yorgunluk ve uykusuzluk özellikle gece yolculuklarında çok sık görülen bir kaza nedeni. Yorgunken otomobil kullanırsanız yine de tepki süreniz ve karar verme süreniz uzayacaktır. Eğer otomobil sürerken konsantrasyonunuz dağılıyorsa ve kendinizi yorgun hissediyorsanız mola vermeniz ve belki de biraz uyumanız can güvenliğiniz açısından daha iyi olacaktır.

Gündüz yolculuklarında da 2 saatte bir 15 dakika ara vermek konsantrasyonunuzu korumanızı sağlayacaktır.

Fren Mesafenizi doğrudan etkileyen lastiklerinizin takım olması, sıfır alınmış olması ve doğru mevsim ve ebatlarda olması çok önemlidir. aracınız için en uygun lastiği seçmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum bırak