Direksiyon Başındayken Uykuya Dikkat!

Direksiyon Başındayken Uykuya Dikkat!

Paylaş
Direksiyon Başındayken Uykuya Dikkat!

Otomobil kullanırken sürücünün dikkatini dağıtan nedenlerden olan uyku, trafik kazalarına neden olan en önemli etkenlerden sadece bir tanesi. Özellikle uzun yolda, ama günlük şehir içi sürüşlerde de, direksiyon başında sürücünün uykusu geldiğinde tehlike arz etmeye başlar.
Yola olan dikkati kaybetmemek için araç kullanırken uyku haline karşı dikkat edilmesi gerekenler, araba kullanırken ayık kalmak için tavsiyeleri aşağıda sizin için sıraladık.
Araç Kullanırken Uyumak
Uzmanlar direksiyon başındayken yorgunluk ve uykusuzluğun göstergesi olan işaretleri şu şekilde sıralıyor:
– Gözlerin karıncalanması
– Ensede gerginlik
– Sırt ağrıları
– Esneme
– Başı dik tutmakta güçlük çekilmesi
– Gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi
– Trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması
– Bulanık görmeye başlamak

Dont-Drive-Sleepy-Project
Yurtdışında “Uykusuz Otomobil Kullanmayın” temalı bir reklam kampanyasının afişleri.

Direksiyon başında yukarıdaki durumları hissettiğinizde, yola olan dikkatinizi kaybetmeye başlamışsınız anlamına geliyor. Buna engel olmak için önerilebilecek önlemler de mevcut.
– En öncelikli ve hayati önlem, özellikle uzun süreli araç kullanırken; düzenli aralıklarla dinlenme molaları verilmesi ve kesinlikle günde ortalama 8-9 saatten fazla araç kullanılmaması.
– Yorgunluk ve uyku bastırdığında aracın uygun bir alana bırakılıp, uyunması; uygulamada çok tercih edilmese de en sık tavsiye edilen yöntem bu.
– Özellikle uzun yola, normalde araç kullanılan saatlerden farklı bir zaman diliminde çıkmak da yolda uyku yaratan etkenlerden. Yani her zaman uyuduğunuz saatlerde otomobil kullanmamaya özen gösterin!
– Yola çıkmadan önce uyukunuzu almış olmanız da atlanmaması gereken bir önlem.
– Özellikle uzun yolda yanınızda yol arkadaşı olması, hem sohbet ederek zihninizin uyanık kalmasına hem de uykusuzluk belirtisi gösterdiğinizde onun tarafından fark edilmesi sebebiyle faydalı olacak.
– Düzenli ilaç kullananların, yan etkilere hakim olması ve yola çıkmadan önce bu tür ilaç kullanımlarını bilinçli olarak yapması da bir başka önlem.
– Uykusuzluk en çok sabaha karşı bastırıyor. Bu saatlerde yolların da boş olması ve vücudun biyolojik saatinin de “artık uyu” demesiyle yukarıda sıraladığımız nedenleri görmeniz mümkün.

Bazı üst sınıf otomobiller sürücünün dikkatini takip ederek sürücünün yorgun olduğunu anladığında çeşitli uyarılar veriyor.
Bazı üst sınıf otomobiller sürücünün dikkatini takip ederek sürücünün yorgun olduğunu anladığında çeşitli uyarılar veriyor.

Otomobilinizi neresi olursa olsun sağa çekerek uyumanız ya da uyku açıcı egzersizler yapmanız sizin için oldukça önemlidir.

Bütün bunlar, yolda risk yaratacak faktörleri azaltmak üzere uygulanabilecek yöntemler.
Yolda başınıza gelebilecek aksiliklere karşı aracınızı ve kendinizi güvence altına almak için de aracınızın ihtiyacı olan ürünleri kolayca kolayoto.com üzerinden sipariş verebilirsiniz!

Yorum yok

Yorum bırak