Chıp tunıng uygulaması nedir? Araca zarar verir mi?

Chıp tunıng uygulaması nedir? Araca zarar verir mi?

Paylaş
Chıp tunıng uygulaması nedir? Araca zarar verir mi?

Birçok otomobil motorlarında ki mevcut gücün daha fazlasını bünyelerinde barındırırlar. Ancak emisyon, yakıt tüketimi ve motor ömrünün kısalması kaygıları nedeniyle otomobil firmaları motor gücünü belli sınırlar dahilinde programlarlar. Chip tuning uygulamaları araçtaki mevcut ama saklı gücü ortaya çıkararak aracın performansının artmasını sağlarlar.

Bu uygulamalar motorlarda performans arttırma amaçları ile birlikte gelişmeye başlamıştır. Araçların yazılımında ortam sıcaklığı, hava basıncı, hava akışı, yakıt püskürtme zamanlaması gibi bilgiler vardır. Chip tuning uygulamalarında bu bilgiler güncellenmektedir. Ayrıca chipteki düzenlenemediği durumlarda yeni chiplerde takılabilmektedir. Chip tuning uygulaması aracın performansı arttırmak için yapıldığı gibi, yakıt tasarrufu için de yapılmaktadır.

Günümüzde chip tuning uygulamaları iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki aracın orijinal chipi sökülüp başka bir chip takılarak, ikincisi ise aracın orjinal chipinin yazılımı değişirilerek yapılmaktadır. Bu tip uygulamalar hem benzinli hem de dizel araçlara yapılabilmektedir.

Chip tuning uygulaması konusunda bazı uzmanlar fikir ayrılığı yaşamaktadır. Bazı uzmanlar araç üreticilerinin, araçların dayanabileceği sınırlarda en ideal yazılımları yaptığını savunurken, diğerleri de araç üreticilerinin performans unsurlarını ikinci plana iterek yazılım yaptığını, dolayısı ile chip tuning uygulamasının araca zarar vermeyeceğini savunurlar.

Aracınıza chip tuning uygulaması yaptırmayı düşünüyorsanız, bu uygulamanın aracınızın garanti kapsamı dışında bırakacağını göz önünde bulundurmanızda yarar vardır. Ayrıca bu uygulamayı yaptırmadan önce yetkili kişilerden bilgi almanız, ileride sebep olacak bazı arızaların önüne geçebilir.

Otomobilinizin ihtiyacı olan ürünleri KolayOto avantajlarıyla satın almak için tıklayın: kolayoto.com

Yorum yok

Yorum bırak