Basit Nedenlerin Büyük Sonuçlarından Kendinizi Koruma Kılavuzu

Basit Nedenlerin Büyük Sonuçlarından Kendinizi Koruma Kılavuzu

Paylaş
Basit Nedenlerin Büyük Sonuçlarından Kendinizi Koruma Kılavuzu

Yoğun trafikte yada sakin bir yolda, hızlı veya yavaş sürüşlerde hiçbir fark olmaksızın araç kullanmak son derece dikkat isteyen bir konudur. Başımıza gelen veya şahit olduğumuz pek çok olay küçük sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu küçük sebepler an gelir ve geri dönüşü olmayan çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Direksiyonun başına geçtiğiniz andan itibaren tüm dikkatinizi sürüşünüze odaklamalı ve yalnızca kendi sürüşünüze değil yoldaki diğer araçları da devamlı kontrol ederek olası aksiliklerin önüne geçmek için her an tetikte olmalısınız. Bu sebeple herkesin aslında bildiği ama günlük hayatın içerisinde dikkatten kaçan yada üzerine çok fazla düşülmeyen bazı detaylara değineceğiz.

Tüm hususlar bir kenara ilk önce araç kullanmaya müsait değilseniz kesinlikle yola çıkmamalısınız. Yorgun veya hasta olabilirsiniz yada alkol almış ta olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda konsantrasyonunuz düşer, dikkatiniz dağılır, görme ve duyma yetinizde sorun yaşayabilirsiniz. Daha da vahimi hareket hassasiyetiniz ve tepki süreniz düşeceği için olası bir durumu fark etseniz bile müdahalede gecikebilirsiniz. Bu nedenle bu tarz durumlarda araç kullanmaktan kaçınmanız en doğrusudur.

Araç kullanırken olabildiğince rahat olmalı kendinizi kasmamalı ve ani durumlarda panik yapmamalısınız. Panik, olayları algılamanızı geciktirecek ve doğru müdahale şansınızı azaltacaktır.

Ulaşmak istediğiniz noktaya doğru seyir halindeyken sürüş dışında ilgilendiğiniz her şey dikkatinizin bir bölümünün o yöne kaymasına neden olacaktır. Cep telefonuyla konuşmak yada mesajlaşmak, yoğun trafikte dahi olsanız asla ilgilenmemeniz gereken şeylerdir. Yapılan araştırmalar da bunu göstermektedir ki, cep telefonuyla konuşan sürücüler tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edememektedirler.

Araç içindeki yolcular ile konuşma ve tartışmalardan da kaçınmak büyük önem taşıyor. Zira seyir esnasında yemek-içmek, navigasyon, teyp yada diğer farklı donanımlarla ilgilenmek zihninizin bir bölümünü meşgul ederek ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Günün stresi, özel yaşantınızdaki problemler zihninizi dağıtma ve dikkatinizi toparlayamamanız konusunda oldukça başarılıdır. Her ne olursa olsun eğer araç kullanıyorsanız her şeyi bir kenara bırakmalı, sorunları unutmalı, sakin ve temkinli bir şekilde yola odaklanmalısınız. Aksi durumda unutamayacağınız sorunlarla baş edebilmek durumunda kalmanız kaçınılmaz olabilir. Can güvenliğini her şeyin üzerinde tutarak sakin ve dikkatli araç kullanmak beklenmedik ve üzücü durumların önüne geçmek için ilk şarttır.

Yorum yok

Yorum bırak