Aracınızdaki Fren Sistemi Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Aracınızdaki Fren Sistemi Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Paylaş
Aracınızdaki Fren Sistemi Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Aracınızın hareket halindeyken yavaşlayıp ardından durmasını sağlayan fren sistemi ve frenleme eylemi hakkında yanlış bilinen bir takım bilgiler vardır. Fren, teorik olarak aracınızdaki kinetik enerjiyi sürtünme kuvveti aracılığıyla ısı enerjisine çevirerek öncelikle aracınızın yavaşlamasını, devam edildiği takdirde de durmasını sağlar. Pratikte bu etkiyi görmek için, frene basma zamanı ve kuvvetinizden, havanın direncine, yolun eğimine hatta yapısına kadar birçok etken bulunmaktadır. Aynı zamanda fren yalnızca hareket eden aracınızı durdurmak için değil, stop haldeki aracınızın hareketsizliğini sürdürmek için de kullanılır.

fren

Fren gücü her zaman aracınızın motor gücünden daha yüksektir. Aracınızın belli bir hıza erişme süresiyle o hızda yapacağınız ani bir frende durma süresini kıyasladığınız zaman farkına varacaksınız. Yüksek hızda seyir halindeyken olası bir durumda ani bir şekilde olabildiğince kısa sürede durmanız gerekebilir. Yüksek oranda frenleme kuvveti uyguladığınızda mümkün olan en kısa sürede aracınız duracaktır. Bu gibi frenlemeye maksimum fren denilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınız andan frene bastığınız zaman aralığına kadarki süreye de intikal süresi denir. Aracınızın hızı durma sürenizi çok fazla etkileyecektir. Aynı şekilde yolun şekli, ıslaklığı, yol üzerindeki taşlar, yolun eğimi, hava akımı hepsi aracınızın yavaşlama süresine etki eden faktörlerdir.

Bu gibi dış etkenlerin haricinde freni kullanış şekliniz ve lastikleriniz de frenlemede büyük rol oynar. Örneğin; bir viraja gireceğinizde önceden hızınızı azaltıp ayağınızı frenden kaldırdıktan sonra virajı almak yerine, viraja girdikten sonra dönüş esnasında frene basarak hızınızı azaltmaya çalıştığınızda lastiklerinize uygulanan baskı iki katına çıkacak ve frenleme için zıt bir kuvvet uygulanmış olacak. Bu da aracınızın yola tutunmasını zora sokacaktır. Ayrıca lastikler düz konumdayken fren yapmak çok daha güvenli ve sağlıklıdır.

Fren mesafenizin kısa olmasını istiyorsanız fren balatalarınızı kontrol ettirmeli ve zamanı geldiğinde değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Lastiklerinize de aynı özeni göstererek fren mesafenizi kısaltabilir ve güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz. Tabanı ve dişleri erimiş bir lastik kullanırken fren yaptığınızda durmanız oldukça güçleşecektir. Bu nedenle seyahat ettiğiniz yola ve aracınıza en uygun lastiği kullanmalı, lastiğinizin hava basıncını ve diş derinliklerini kontrol etmeli ve zamanı geldiğinde lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Lastiğinizi ne zaman değiştireceğiniz konusunda buradan bilgi alabilirsiniz.

Şunu dikkatinizden kaçırmamanızda fayda var; fren aracınızı durdurmaz. Önce yavaşlatır, sonra durdurur. Bu nedenle de durmak istediğiniz an ile durduğunuz an arasında çok kısa da olsa bir zaman ve mesafe bulunmaktadır. Bu, yeri geldiğinde son derece hayati bir durum olup kötü sonuçlar doğurabilir. O nedenle frenleme konusunda buna etki eden tüm faktörlerin bilincinde olup her zaman temkinli ve kontrollü olmanız sizin ve sevdiklerinizin mutluluğu için çok önemlidir.

Yorum yok

Yorum bırak