Arabanız bu işaretlerle size bir şeyler anlatmak istiyor!

Arabanız bu işaretlerle size bir şeyler anlatmak istiyor!

Paylaş
Arabanız bu işaretlerle size bir şeyler anlatmak istiyor!

Otomobilinizin dili yok ama bu, motorunda ya da herhangi bir aksamında sorun olduğunda problemi anlamanız için sizi uyaramayacağı anlamına gelmiyor. Arabadan tak tak ses gelmesi ya da motordan gelen uğultu, aracınızda bir sorun olduğunu gösteriyor.

İşte bilmeniz gereken araba arıza belirtileri:

Motordan Islık Sesi Gelmesi

Turbo aksamı bulunan arabalarda turbodan ıslık sesi gelmesi, çok şiddetli değilse genelde bir sorun yoktur. Fakat özellikle ikinci el arabalarda bu konuya ayrıca dikkat etmek gerek. Çünkü ıslık sesi aracın ilk kullanıldığı gün değil; sonradan olmuşsa bir arıza var demektir.

Peki, ıslık sesi bir arızaya işaret ediyorsa bunu nasıl anlarsınız?

Öncelikle ıslık sesinin rölantideyken mi yoksa yüksek devirde aracınızı kullanırken mi geldiğini tespit etmelisiniz. Ses rölantideyken geliyorsa muhtemelen motorda bir sorun yok ama klima pompası, triger gergi bilyesi ya da şarj dinamosu bilyesi gibi bilye bulunan aksamlarda bir arıza vardır.

Islık sesi yüksek devirdeyken geliyorsa turbo aksamında kaçak ya da kopma olma ihtimali yüksek. Bu durumda aracınızı yetkili servise götürmelisiniz.

Motordan Vuruntu Sesi Gelmesi

Vuruntu sesi, motorun aksamlarından birinde ya da bir kaçında ciddi anlamda sorun olduğunu gösterir. Yüksek devirlerde vuruntu sesi gelmesi genelde normaldir ama düşük devirlerde de bu sesi duyuyorsanız hemen yetkili servisin yolunu tutmalısınız.

Aracınızın Hızını Arttırırken Tokat Sesi Gelmesi

Bu ses, lastiklerde sorun olduğu anlamına gelir ve aracınızı sürmeyi bırakmazsanız tekerleğin dış kısmı ile iskeleti birbirinden ayrılabilir.

Motordan Uğultu Sesi Gelmesi

Klima ve fan aksamları uğultu yapabilir. Fakat bu sesin sonradan meydana gelmesi ve artması, diferansiyelde ve volanlarda arıza olduğunu gösterir.

Arabanıza Şurup Kokusunun Dolması

Motorun yuvasından şuruba benzer, tatlı bir koku geliyorsa aracınızın soğutma sisteminde sorun olduğunu anlayabilirsiniz.

Park Yerinde Su Birikintisi Olması

  • Bu su birikintisinin muhtemel sebebi klimanın su akıtmasıdır. Ama yerdeki sıvı, berrak ve yağımsı bir kıvamdaysa hidrolik direksiyon yağı akmış demektir. Böyle bir durumda pompa etrafında sızıntı olup olmadığını kontrol etmeli ve hidrolik direksiyon rafına bakmalısınız.
  • Birikinti koyu renkli ve kaygansa yağ boşaltma aksamında bir sorun var demektir.
  • Tekerleğin iç tarafında yağa benzer sıvı oluşumu varsa frenlerdeki yağ azalmıştır. Bu durumda en kısa sürede kontrolünün yapılması gerekir.
  • Yapışkan, yoğun ve ağır kokulu bir sıvı ile karşılaşıyorsanız büyük ihtimalle diferansiyeldeki contalarınız gevşemiştir. 

Arabadan Gelen Sürtme Sesi

Sürtme sesi, birçok nedenden kaynaklanabilecek araç arıza göstergelerinden biridir. Örneğin yağ azalmış, yollardaki çakıllar fren balatasıyla çarkın arasına girmiş ya da motor ciddi anlamda arızalanmış olabilir.

Hasarlı araçlarla yola çıkmak keyifsiz bir sürüş deneyimi kadar tehlike de barındırır. Aracınızın ömrünü uzatmak ve ona iyi bakmak için önce onun dilinden anlıyor olmalısınız. Sizinkinden de tuhaf sesler geliyor mu?

Yorum yok

Yorum bırak