Araba satın almak mı daha mantıklı, yoksa kiralamak mı?

Araba satın almak mı daha mantıklı, yoksa kiralamak mı?

Paylaş
Araba satın almak mı daha mantıklı, yoksa kiralamak mı?

Ülkemizde sürekli değişen kur ve yükselen ÖTV araba satın almak isteyenlerin biraz olsun durup düşünmesine neden oluyor. Hal bu olunca herkesin kafasında aynı sorular dönüp duruyor, günümüz koşullarını değerlendirdiğimizde araba satın almak mı daha mantıklı, yoksa kiralamak mı?

Kurumsal ve bireysel kiralama

Öncelikle araba satın alacağınız veya kiralayacağınız koşullar ve sizin beklentilerinizin bu konuda büyük bir rol oynuyor. Eğer 2-3 yılda bir araç değiştirmekten hoşlanan, çok uzun mesafelerde ve her gün araba kullanmaya ihtiyacı olmayan biriyseniz, veya bir şirketiniz varsa, sizin için araba kiralamak en mantıklı seçenek olabilir. Arabayı satın alırken vereceğiniz miktarı nakit olarak elinizde bulundurup onu işleterek veya şirketiniz adına araba satın alıp parayı kasadan çıkartmak yerine yine kullanarak araba kiralarken verdiğiniz ücreti karşılayabilirsiniz. Şirket sahipleri için araba kiralamak çok daha mantıklı gibi görünüyor.

Bireysel kiralama için ise durum şöyle, basit bir hesap yaptığınızda aracı 5 sene kiraladığınızı arzederseniz eğer, aracı satın alacağınız parayı kiraladığınız şirkete ödemiş oluyorsunuz, ancak sigorta, kasko, servis, bakım gibi detaylarla siz uğraşmıyorsunuz bunların hepsini kiraladığınız şirket kendisi halleniyor ve en ufak bir arıza durumunda size aracınızı geri alana kadar onun yerine kullanılmak üzere başka bir araba veriyor yani mağdur olmuyorsunuz. Ama araba kiralama şirketleri genelde arabaların kullanılabileceği bir “üst km sınırı” belirliyorlar, yani; diyelim ki bir araba kiraladınız şirket sizden aldığı ücreti maksimum 20.000 km kullanılacağını düşünerek alıyor, sözleşmede belirlenen bu üst limiti aşarsanız ekstra ücretlendirmeler söz konusu oluyor. Mutlaka bunları hesaba katarak hareket etmek gerek.

Satın almak mı?

Gelelim satın alma kısmına, eğer çok sık araba değiştirmeyen bir yapınız varsa, bir tane alıp senelerce kullanmayı planlıyorsanız veya arabayı yatırım aracı olarak görüyor ve enflasyon zamanlarında alıp sonra aldığınızın üstünde satmayı planlıyorsanız araba satın alma seçeceğine daha yakınsınız demektir. Ülkemizde ÖTV 70.000 TL ve üzerindeki arabalarda biraz insanın belini büküyor ama ne olursa olsun arabayı kiralarken vereceğiniz aylık parayı kredi ödemesi olarak ödeyerek araba sahibi olmak da mümkün. Uzun vadeli ve bireysel kullanımlar için araba satın almak daha ekonomik bir seçenek gibi görünüyor.

Yorum yok

Yorum bırak