6 Soru-Cevap’da Mtv (Motorlu Taşıtlar Vergisi)

6 Soru-Cevap’da Mtv (Motorlu Taşıtlar Vergisi)

Paylaş
6 Soru-Cevap’da Mtv (Motorlu Taşıtlar Vergisi)

1-MTV Yılda Kaç Kez Ödenir?
Uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtları ile beraber, araç sahipleri her yıl yılda iki kez MTV ödemekle yükümlüdür.

2-MTV Yılın Hangi Aylarında Ödenir?
İlk taksit Ocak ayında ödeniyorken, ikinci taksit Temmuz ayında ödenir. Hatırlamakta fayda var; 6 aylık kesimde kaydı silinenler, bir sonraki 6 ayın vergisini ödemekle yükümlü değildir.

3-MTV Neye Göre Hesaplanır?
MTV’nin hesaplanmasında birincil özellik aracın türüdür(minibüs, motosiklet, otobüs, vb. ). Fakat her türün kendi içinde hesaplanması farklı şekilde gerçekleşmektedir. Otobüslerde oturma kapasitesi ve aracın yaşı baz alınırken, motosiklet ve otomobillerde aracın yaşı ve silindir hacmi baz alınır. Kamyonlar da ise toplam ağırlık ve aracın yaşı dikkate alınır.

4-MTV Nasıl ve Nerelere Ödenir?
MTV(Motorlu Taşıtlar Vergisi) aracınızın bağlı bulunduğu ildeki vergi dairelerine veya bu dairelerin anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden ödenir.

5-MTV Ödenmediği Takdirde Ne Gibi Sorunlar Meydana Gelir?
Araç sahibi vergi ödemesi yapmadıysa, ilk olarak Maliye Bakanlığı tarafından bir mektup yoluyla uyarılır. Daha sonrasında hala bir ödeme yapmıyorsa araç sahibinin banka hesaplarına haciz konarak ödenmeyen vergiler tahsil edilir.

6-Motorlu Taşıtlar Vergisinden Kimler Mükelleftir?
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterleri adlarına tescil ettirmiş kişiler ve Trafik şube veya bürolarına kayıt-tescil edilmiş motorlu kara taşıtları sahipleri bu vergiyi ödemekle sorumludur.

Yorum yok

Yorum bırak